İzmir-Dikili jeotermal sahalarına yakın yerleşim alanlarında radon konsantrasyonlarının belirlenmesi
Determination of radon concentrations of İzmir-Dikili geothermal area
- Tez No: 154495
- Danışmanlar: DOÇ.DR. YASEMİN YARAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Radon, CR-39 detektörü, doz, kanser riski, radyoaktivite vı, Radon, CR-39 detector, dose, cancer risk, radioactivity vu
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
ÖZET Bu çalışmada, İzmir-Dikili ilçesindeki jeotermal sahaları kapsayan yerleşim alanlarında, bina içlerinde, sularda ve toprakta radon konsantrasyon ölçümleri yapılmıştır. Bu amaçla evlerde radon konsantrasyonunu belirleyebilmek için ölçüm sabası olarak seçilen, Dikili ilçe merkezi, Bademli, Kocaoba, Mazılı ve Nebiler Köylerinde 75 evin oturma ve yatak odalarına yerleştirilmek üzere, toplam 150 adet CR-39 pasif nükleer iz detektörü dağıtılmıştır. Detektör dağıtılan evler seçilirken, kat seviyeleri ve içerdiği yapı malzemeleri göz önünde bulundurulmuştur. 12-4-2003 ile 8-7-2003 tarihleri arasında evlerde bekletilen detektörler, yaklaşık 3 aylık izleme süresi sonunda toplanmış ve kimyasal iz kazıma işlemi uygulanarak, net iz sayılarına karşılık gelen konsantrasyon değerleri ve ev-içi radon solunmasından kaynaklanan eşdeğer dozlar ile kanser ' oluşturma riskleri hesaplanmıştır. Sularda radon konsantrasyonunu belirleyebilmek için, inceleme sahası içinde yer alan çeşitli su kaynaklarından toplam 19 adet su örneği alınmış ve sıvı sintilasyon analiz cihazı kullanılarak, sularda radon konsantrasyonları ve bu suların içilmesiyle alman yıllık -etkin doz değerleri hesaplanmıştır. Bölgenin toprak örnekleri de, gama spektrometrik yöntemle incelenerek doğal radyoizotop konsantrasyonları belirlenmiştir. Sonuçlar Türkiye ve diğer ülkelerde gerçekleştirilen ölçümlerde elde edilen değerler ile karşüaşttnlarak tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study, a geothennal area around İ2mir-Dikili, located in the west part of Turkey, was chosen as measuring site and the radon concentrations of the environmental samples were determined. A 3-mo indoor radon monitoring was performed in dwellings located in the different parts of the region by using passive, CR-39 nuclear track detectors. Indoor radon concentrations varied between 31 and 280 Bq m"3. Annual equivalent doses and lung cancer risks from indoor radon exposure were calculated according to the model given in ICRP publication 65. Radon concentrations of the water samples drawn from wells, municipal supplies, village fountains and spas were measured by using a liquid scintillation detector. Soil samples were analyzed by using a gamma-ray spectrometer connected with a HPGe detector. Experimental data was presented and4he results were compared with national and international radon surveys.