Betonarme kirişlerde sargılı pekleşmeli ve sargılı pekleşmesiz eğilme momentleri hesabı
Confined-hardening and confined-neglecting hardening bending moment capacity of reinforced concrete beams
- Tez No: 154498
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ZORBOZAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sargısız, sargılı, pekleşme, eğilme momenti kapasitesi, kiriş. xıı, Unconfined, confined, hardening, bending moment capacity, beam. Xlll
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
ÖZET Yapıda göçme, aşın deplasman ve deformasyon sonucu meydana gelmektedir. Düşey yüklerle birlikte, yatay etkilere de maruz kalması muhtemel yapıların, konfor şartlarım sağlayarak, güvenli ve ekonomik olarak boyutlandırılması, ancak davranışın iyi bilinmesiyle mümkündür. Deprem ve rüzgar gibi dinamik etkilere maruz yapılarda, kullanılan malzemenin, elastik sınırlar içinde kalınarak boyutlandırılması ekonomik olmamaktadır. Bu sebeple, yük taşıma kapasitesinde önemli bir azalma olmaksızın yüksek enerji yutma kapasitesine sahip, sünek yapılar tasarlamak gerekmektedir. Taşıma gücüne göre hesap yapılması durumunda, kullanılan donatı çeliğindeki pekleşme soması oluşan dayanım artışı ihmal edilmiş olmaktadır. Donatı çeliği gerilme birim deformasyon ilişkisinin elasto-plastik kabul edilip, pekleşme sonrası artan dayanımın ihmal edilmesi durumunda, hesaplanan kesit kapasitesinin, gerçek kapasiteden küçük olması tüm durumlarda güvenli olmayabilir. Deprem Yönetmeliğinde (1997), plastik mafsalların kirişlerde oluşmasını sağlamak için, kolonların kirişlerden daha güçlü olma koşulu getirilmiştir. Pekleşme ihmal edilerek hesaplanan kiriş kapasitesi, kolonun kirişten güçlü olduğunu gösterirken, gerçek kiriş kapasitesi hesaplandığında bu koşul sağlanmayabilir. Ayrıca, kirişlerde oluşacak maksimum kesme kuvvetinin gerçek kapasiteden hesaplanması öngörülmektedir. Bu çalışmada, dikdörtgen kesitli betonarme kirişlerde, betondaki sargı ve donatıdaki pekleşme etkisinin dikkate alınması durumunda hesaplanan eğilme momenti kapasitesinin, pekleşme dikkate alınmadan hesaplanan eğilme momenti kapasitesine oram için değerlendirmeler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Excessive deformation and displacement usually lead collapse. Good knowledge on structural behaviour under the vertical and lateral load effects is essential for a safe, serviceable and economical design. Because of economic reasons, limited nonlinear behaviour is allowable for the structures which are subjected to dynamic effects, such as earthquake and wind. That's why structures which can dissipate energy without significant loss in capacity should be designed. Ultimate design philosophy usually neglects the hardening of reinforcement steel. Assuming elastoplastic behaviour for stres-strain relationship of reinforcement steel without hardening underestimates the capacity of structural elements. Neglecting this additional capacity caused by hardening may not always be safe. Seismic design code (1997) imposes strong column- weak beam approach to provide beam mechanism so that structural collapse can be prevented. Beam capacity neglecting hardening effect may be smaller than column capacity. Meanwhile the real capacity of the beam, taking into account hardening effect, may not always be smaller than column capacity. Because of the reason above, shear force which occurs from this real beam capacity must be considered as design shear force. In this study, for the rectangular reinforced concrete beams, the ratio of real beam capacity to beam capacity neglecting hardening effect is investigated.