İstanbul'da merkezi bölgelere yönelen ana arterlerde trafik paremetrelerinin araştırılması 2x3 şeritli yollar örneği
Research of traffic parameters of main arterials which are tending to central areas in Istanbul the study of 2x3 lanes roads
  1. Tez No: 154499
  2. Yazar: OSMAN TABAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZERRİN BAYRAKTAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: ana arterler, kent içi trafiği, ortalama günlük trafik, trafik tıkanıklığı, main arterials, urban traffic, average daily traffic, traffic congestion. XI
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
ÖZET Dünya' da büyük kentlerin hemen hepsinde pek çok sorun bulunmaktadır. Bu sorunlardan en önemlileri ulaşım ve trafik problemleridir. Özellikle ülkemizdeki hızlı nüfus artışıyla beraber sosyal ve ekonomik gelişmeler ile otomobil sahiplİliğinin artması, ulaşım altyapısının buna paralel gelişmemesi sonucunda büyük kentlerde ulaşım zorluklan ve trafik problemiyle karşı karşıya kalınmıştır. Artan ulaşım talebine karşılık, yeni yollar yapmak bir çözüm getirmemiş. Toplu taşımaya yönelmek yerine, otomobil sahipliliği ve kullanımına teşvik edilmesinden dolayı trafik daha da kötü duruma gelmiştir. Bu çalışma, trafik sorunlarına öneri sunmak amacıyla hazırlanmıştır. Çalışmanın birinci bölümünde kentlerimizdeki ulaşım sorununa değinilmiştir. İkinci bölümde trafik hakkında teme] bilgi ve yapılan çalışmalar verilmiştir. Üçüncü bölümde ise İstanbul ile ilgili demografik değişkenlerden bahsedilmiştir. Dördüncü bölümde, yapılan çalışmalar, İstanbul'da trafik çeken merkezlere gelen trafiğin günlük ve haftalık dağılımı anlatılmıştır. Beşinci bölümde, çalışmadan elde edilen sonuçlar verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT There are lots of problems in most of the big cities in the world. The most important problems are transportation and traffic problems. Transportation difficulties and traffic problems are caused by high car ownership rates resulting from fast growing population, social and economical developments as well as insufficient transportation infostructure in our country. In fact, in spite of the increasing transportation demand, constructing new roads does not solve the traffic problems. Increasing car ownership and private car usage instead of public transportation effects the traffic negatively. This study is prepared to offer recommendations for traffic problems. In the first chapter, transportation problems in the cities are touched on. In the second chapter, the basic information about traffic and the old studies are given. In the third chapter, the demografic values of Istanbul are given. In the four chapter, the distribution of daily and weekly traffic volumes getting to the traffic attraction centers and studies done are given. In the fifth chapter, conclusions of this study are given.