Asenkron makinanın doğrudan moment kontrolünde inverter anahtarlama frekansının incelenmesi
Analysis of inverter swiching frequency in direct torque control of induction machine
  1. Tez No: 154503
  2. Yazar: AHMET NURİ ÖZCİVAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HADİ SARUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Doğrudan moment kontrolü, asenkron motor, histeresis bandlar, inverter anantarfciTna frekansı, Direct torque control, induction motor, histeresis bands, inverter switching frequency. xu
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
ÖZET 1980'li yıllarda ortaya çıkan Doğrudan Moment Kontrolü (DTC) günümüze kadar asenkron makinalar üzerinde birçok çalışmada incelenmiş, geçici ve sürekli hal cevaplan iyileştirilmeye çalışılmışta. DTC; hızk moment cevabı, makine parametrelerine dayanıklılığı ve kolay uygulanabilirliği ile diğer vektör kontrollü yöntemlerden ayrılır. Yöntemin uygulamasında stator aksının bulunduğu bölge, akı ve moment hatasının tespiti yeterlidir. Bölge, moment halası, akı hatası değerlerine göre uygulanması gereken gerilim vektörü DTC tablosu »kullanılarak seçilir. Stator akısı ve moment cevabı seçilen gerilim vektörüne göre şekillenir ve böylece kontrol sağlanır. Moment ve akı hataları histeresis karşüaştincılarda değerlendirilir. Kullanılan histeresis bandlann geniş veya dar olması anahtarlama frekansım etkiler. Histeresis bandlarda taşma veya inverterde aşın anahtarlamayı engellemek için anahtarlama frekansının sabitlenmesi veya düşürülmesi istenir. Anahtarlama frekansının sabitlenmesi veya düşürülmesi için birçok yöntem vardır. Bu yöntemlerin uygulanabilmeleri için.temel asenkron motor eşitlikleri, seçilen gerilim vektörüne karşılık gelen moment cevaplan ve ortalama ve anlık anahtarlama frekansı bilinmelidir. Kullanılan eşitlikler yardımı ile asenkron motorun DTC ile kontrolünde anahtarlama frekansı etkisi incelenebilir ve geliştirilebilir. Başta asenkron motorların temel eşitlikleri elde edilmiş, daha sonra iki fazda çalışma yapabilmek için uzay vektör kavramı ve alan yönlendirme metodlan üzerinde durulmuştur. Doğrudan moment kontrolünün genel prensipleri ve uygulama şekillerinin açıklanmasından sonra anahtarlama frekansının incelenmesi için gerekli eşitlikler elde edilmiştir. Doğrudan moment kontrolünün geleneksel yapısı MATLAB yazılımı ile oluşturulmuş, PI kontrolörlerle desteklenerek çıkış cevaplarında elde edilen gelişme gösterilmiştir. Anahtarlama frekansı eşitlikleri incelenerek bunlara ait kontrol blok diyaframları verilmiş, bunlara ait çıkış sonuçlan elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Direct Torque Control method which is established since 1980's is investigated in so many studies in which their transient and steady state responses are tried to make better. Quick torque response, robustness to machine parameters and easy implementation make it different from other vector controlled techniques. For implementation the sector of stator flux, torque variation and flux variation are enough. Sector, torque variation and flux variation are used to find appropriate voltage vector which is based on DTC table. Stator flux and torque responses emerge according 1» the voltage vector chosen; and so the control is achieved. Torque and flux variations are evaluated in bisteresis controllers. The histeresis bands which are large or narrow, affects the switching frequency. To prevent the overshot or undershot of the histeresis controllers or to prevent the excessive switching of inverter, making constant switching frequency or reducing switching frequency is used. There are various methods to make switching frequency constant or reduce. For implementation aspects, basic "induction machine equations, the torque responses according to the chosen voltage vector and instantaneous and rms torque equations should be known. By the help of equations switching frequency effects in direct torque control of induction machine can be researched and developed. First, basic equations of induction machines are derived, than space vector procedures and field orientation methods are investigated. Basic principles of direct torque control and their application procedures are explained after which needed equations are derived to make analysis on switching frequency. The traditional structure of direct torque control is established by MATLAB software environment which is also improved with PI controllers and the improvement is figured with output responses. The equations which effects switching frequency are investigated and their block diagrams are shown in figures and also their output responses are given.