Poliakrilik asit (PAA) ve PAA-Cu2+ ikili kompleksleri varlığında radyasyonun lenfosit hücrelerle etkisinin mikronükleus (MN) analiz yöntemi ile incelenmesi
The observation on effects of radiation on lymphocyte cells under the existence of polyacrylic acid and polyacrylic acid-Cu2+ complex by micronucleus (MN) analysis method
- Tez No: 154504
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET MUSTAFA AKDESTE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Polielektrolit (PE), PAA, PAA-Cu2+ ikili kompleksi, 60Co y işim, Mikronükleus (MN) Analiz Yöntemi, Polyelectrolyte (PE), PAA, PAA-Cu2+ binary complex, 60Co y beam, Micronucleus Analysis Method. xi
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
ÖZET In vitro koşullarda doğal kanda PE' 1er anyonik bir polielektrolit (PE) olan poliakrilik asit (PAA), bu polimerin monomerinin sentetik modeli gibi propiyonik asit (PPA) ve poliakrilik asidin Cu2+ iyonu ile oluşturduğu polimer-metal kompleksi varlığmda Mikronükleus (MN) analiz yöntemi ile lenfosit hücrelere radyasyonun etkisi incelenmiştir. Analizler sonucunda, in vitro koşullarda doğal kana propiyonik asit eklenmesi, doğal kan örneklerinde kromozomlarda kırılmalara neden olduğu gözlenmiştir. Ancak propiyonik asit yerine sisteme PAA eklenmesi konsantrasyona bağlı olarak çok değişik sonuçların ortaya çıkmasına neden olmuştur. Monomerden farklı olarak polimerik yapılı örnek varlığında, lenfositlerde daha az hasar oluşmakta ve PAA' nın artan konsantrasyonlarında lenfosit hücrelerini radyasyonun etkisinden koruma (radyoprotektif) özelliği göstermektedir. PAA'nın Cu2+ iyonlarıyla kompleks oluşturulduğu durumda ise, aynı konsantrasyondaki (Cpaa = 0.35 mg / mi) PAA' ya göre MN oluşumunun daha düşük olduğu saptanmıştır. Ayrıca bakırın miktarı arttıkça radyasyonun etkisiyle kromozomlarda oluşan kırıklardaki bu azalmanın devam ettiği belirlenmiştir. Deney sonuçlarına dayanarak polimerik yapılı radyoprotektörlerin çalışma mekanizmasının polimer makromoleküllerinin hücre membran yüzeyi ile etkileşimi sonucu düzenlenebilmesi varsayılmaktadır. Yapılan çalışma, yüksek etkili, düşük toksisiteye sahip, polimerik yapılı radyoprotektif bir maddenin geliştrilmesi yönünde bir çalışma olması nedeni ile güncel ve önemi olan bir çalışmadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Under in vitro conditions, PEs in natural blood, an anionic polyelectrolyte, polyacrylic acid (PAA), propionic acid (PPA) as the synthetic model of this polymer, and under the existence of polymer-metal complex, which is formed by polyacrylic acid and Cu2+ ion, the effect of radiation on lymphocyte cells is observed by Micronucleus (MN) analysis method. In the light of analysis, it is observed that the addition of propionic acid into natural blood yields chromosome abberation in natural blood samples. However the addition of PAA instead of propionic acid into system yielded different results according to concentration. In the existence of polymeric structured sample different than momomer, less damage on lymphocyte is observed, and at increasing concentrations, PAA acts as radioprotective on lymphocyte cells. Where PAA forms complex Cu2+ ions, it is observed that MN formation is lower when compared with PAA in the same concentration (Cpaa = 0.35 mg / ml). It is also determined that radiation's effect on the abberation of chromosomes is lowered as the amount of copper is increased. According to experiment results, the interaction of polymer macromolecules' cell membrain surface with polymeric structured radioprotectors' mechanism is considered. This study is up-to-date and important because it is about the development of a polymeric structured radioprotective substance with high impact and low toxity.