Silahtarağa Elektrik Santralı'nın korunması ve yeniden kullanımına yönelik öneriler
The proposal to conservation and re-use of Silahtarağa Powerstation
- Tez No: 154505
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. FARUK TUNCER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Silahtarağa Elektrik Santralı, endüstri yapıları, elektrik santralları, Haliç, endüstriyel miras, Silahtarağa Powerstation, industrial buildings, powerstations, Haliç, industrial inheritance
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rölöve-Restorasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 188
Özet
Endüstri yapıları, sanayi devrimi ile beraber, yapı malzemelerinin ve tekniklerinin gelişmesiyle yeni bir anlam kazanmış, üretim faaliyetlerinin gerçekleştirilebilmesi için geniş açıklıklı, yüksek tavanlı büyük yapılar inşa edilmeye başlanmıştır. Türkiye'nin ilk elektrik santralı olan Silahtarağa Elektrik Santralı, özgün mimarisi ve içindeki makina donammıyla birlikte varlığını günümüze kadar sürdürebilmiştir. Bu çalışmada, santralın kuruluş, gelişim, üretim aşamalarını inceleyerek, yapı için koruma ve yeniden kullanım önerileri sunmak amaçlanmaktadır. Çalışma sunulurken öncelikle endüstri yapısı kavramından, dünyada ve Türkiye'de endüstri yapılarının tarihsel gehşiminden bahsedilmiştir. Elektrik enerjisinin üretimi ve elektrik santrallan mcelenmiştir. Silahtarağa Elektrik Santralı'nın tarihçesi, konumu, tarih içinde santraldaki elektrik üretimi, tesiste yer alan yapıların mimari özellikleri ve yapısal sorunlar ortaya konmuştur. Santralın bulunduğu Haliç kıyılarında yer alan diğer tarihi endüstri yapılan ve bugünkü durumları hakkında bilgiler verilmiştir. Yapılan araştırmalar ve proje verileri sonucunda Silahtarağa Elektrik Santralı'nın, özgün işlevi, yapısal özellikleri, geniş arazisi göz önüne alınarak, endüstri müzesi ve kültür parkı işleviyle yeniden kullanımına yönelik çalışmalar sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Due to the results of industrial revolution, industrial buildings gathered a new meaning by development of building materials and techniques. New buildings with wide span and high ceiling has been constructed to improve production. Silahtarağa power station, the first power station in Türkiye, is still exist with its original architecture and machinery equipment In this thesis, the purpose is to present how to preserve and reuse the power station by examining establishment, development and production stages. While the thesis is presenting, at first, the industrial building concept has been discussed. Also the historical development of industrial buildings at world and Türkiye has been discussed.Production of electrical energy and power station has been examined. The history of Silahtaraga Power Station, its location,the production of electricity,the architectural specifications of buildings in the facility and structural problems has been studied. There are some other information about the other historical industrial buildings on the Haliç shore, like Silahtarağa Powerstation has been also given. As a result of the researches and project datas, considering Silahtarağa Powerstation' s original function, structural properties and wide site; some studies has been presented to reuse Silahtaraga Power station as an industrial museum and a cultural park.