Yıldız Sarayı yaverler dairesi
Yıldız Palace aide - de - camp House
- Tez No: 154506
- Danışmanlar: PROF. İSMET AĞARYILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Yaverler Dairesi, Yıldız Sarayı, YTÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi vı, Aide-de-Camp House, Yıldız Palace, the Faculty of Economics and Administration Sciences in YTU Vll
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rölöve-Restorasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Osmanlı İmparatorluğu'nun son saray yerleşmesi olan Yıldız Sarayı, gerek aynı dönemde yapılan yapılardan farklı olması, gerek oluşum süreci ve günümüzde saraya ait yapıların değişik fonksiyonlarla kullanılması nedeni ile koruma ilkeleri açısından önemle üzerinde durulması gereken bir yapılar bütünüdür. Bu bütün içerisinde hanedan tarafından kullanılan yapıların önemi tartışılmaz. Ancak, saray içinde yer alan ve hizmet fonksiyonları üstlenen yapılarla birlikte bir bütün olmuştur. Bu hizmet yapılarından biri olan Yaverler Dairesi, tezin ana konusunu oluşturmaktadır. Giriş bölümünde; çalışmada izlenen yöntem ve elde edilen veriler ortaya konmuştur. İkinci bölümde; İstanbul'da yer alan diğer saray yapılan ve Osmanlı'daki batılılaşma süreci kısaca anlatılmıştır. Üçüncü bölümde, yapının içinde yer aldığı Yıldız Sarayı'nın tarihsel gelişimi ile mimari özellikleri ele alınmıştır. Dördüncü bölümde; yapının, bilimsel belgeleme yöntemleri kullanılarak ayrıntılı hazırlanan mevcut durum analizi, literatür çalışması sonucu ortaya çıkan yorumlar ve yapı ile ilgili gözlemler sonucu elde edilen saptamalar ele alınmıştır. Tüm bu çalışmaların sonucunda koruma ilkelerine sadık kalınarak, koruma ve değerlendirme önerisini ortaya koyan bir restorasyon projesi hazırlanmıştır. Beşinci bölümde ise; çalışmanın değerlendirmesi ve çıkan sonuç ile ilgili bilgiler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Yıldız Palace was the last palace location in Ottoman Empire which had some differences from other palaces in the same century period. The reason of both constitution time till today, the buildings which had many architectural functions and the principles of preservation, have to make us to take real care about the whole buildings in Yıldız Palace. The buildings which were used by the noble family, were certainly the most important parts in the whole complex. Some buildings which had service functions in the place, had less value in the whole. The main saubject of this thesis is, one of the building which had the service function, called“Aide-de-camp House”In the introduction part of this study, readers are given some information about the ways that have been followed so far and knowledge. Through this information, in the second part of this study, in order to estimate the construction time of this building which was built in 1900, the other Istanbul Palaces and the period in the Otoman Empire were narrated. In the third part, historical, architectural, and geographical characteristics of the complex which Aide-de-camp House was placed, were also discussed. In the fourth part, present situation analyse of the building was narrated by using the scientific methods. Some commentaries which were the results of the research and the determinations by observing the building also placed in this part. In whole this study, according to the principles of preservation, a restoration project was made. In the fifth part, the evaluation of the study and the information about the results of the study were given.