Eskiz tabanlı yaratıcı bilgisayar destekli mimari tasarım
Sketch-based creative computer aided architectural design
  1. Tez No: 154507
  2. Yazar: HAKAN BAĞCI
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NECATİ İNCEOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Eskiz, Bilgisayar destekli yaratıcı tasarım, Teknoloji, Kağıt-ekran ikilemi, Sanal mimarlık ıx, Sketch, Creative computer aided architectural design, Technology, Paper-screen contradiction, Virtual architectural
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bilgisayar Ortamında Mimarlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
ÖZET Endüstri devriminin başlaması ile hızlı bir gelişim sürecine giren teknoloji, bir çok alanda kolaylıklar sağlamıştır. Mimarlıkta da tasarım, projelendirme, görselleştirme gibi birçok alanda bilgisayar teknolojileri kullanılmaktadır. Zaman tasarrufu, hatayı geri alabilir oluşu, verinin depolanabilir ve geri çağırılabilir oluşu, 3 boyutlu tasarımı desteklemesi ve foto- gerçekçi yapısı ile mimari bilgisayar programları günümüz ofislerinde geleneksel çizim yöntemlerinin yerini almıştır. Modelleme, projelendirme, sunum ve animasyon konusunda kullanıcıların taleplerini karşılayabilen günümüz programlan, tasarımın temeli olan eskiz konusunda henüz yeterli değildir. Matematiksel kodlarla çalışan bilgisayar altyapısı, sınır tanımadan eskiz yapmak isteyen tasarımcı için bir kalıp (şablon) niteliğindedir. Bu nedenle eskize yönelik tasarım programlan, tasarımcıyı sınırlamadan ek özellikler sunan bir arayüze sahip olmalıdır. Bilgisayarın kullanıcıya sunduğu program arayüzünün yanı sıra; sanal gerçeklik teknolojisinin ilerlemesi tasarımcının tasarladığı objeyi interaktif olarak sorgulamasını sağlamaktadır. Günümüz mimarlığı şuan ki dünya koşulları ve ihtiyaçlara göre çözüm üretmektedir. Yerçekimi, iklim, korunma ve bannma gibi birçok etken tasanmı yönlendiren temel verilerdir. Gelecekte teknoloji sayesinde tasarlanacak olan ortam ve koşullar değişebilir. Sanal mimarlığın ve sanal gerçekliğin önü açılarak tasarım arayüzü farklı bir boyut kazanabilir. Tez konum olan“Eskiz Tabanlı Yaratıcı Bilgisayar destekli Mimari tasarım”(Sketch-based Creative Computer Aided Architectural Design) geleneksel tasarımın ilk safhası olan eskizin kağıt düzlemi yerine bilgisayar ortamında yapılabilirliğini ve tasarımın geleceğini sorgulamaktadır. Bu amaçla günümüz bilgisayar programlan ve yeni araştırmalar incelenmiş; geleneksel tasarım yöntemleri ile bilgisayarın kullanıcıya sunduğu özellikler karşılaştırılmıştır. Günümüz bilgisayar sistemlerinin eskiz konusunda yeterli olmamasına rağmen, gelişim ivmesi yüksek olan bilişim teknolojileri sayesinde, gelecekte bilgisayarın tasarım alanında da mimarinin vazgeçilmez bir parçası olacağı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT With the industrial revolution, technology entering a fast developing phase has created easiness in many areas. In architecture, during design, drawing, and visualization, mainly computer technology is used. Computer programs have replaced conventional drawing methods in today's architecture offices because they conserve time, mistakes can be undone, information can be stored and called back, and they support three-dimensional design and are photo realistic. Today's programs that meet modeling, drawing, presentation, and animation needs, are not satisfactory in sketching which is the basis of design. Computer technology, which works on mathematical codes, is a template for the designer who wants to sketch with no boundaries. For this reason, computer programs aimed at sketching should have an interface that provides extra features without limiting the designer. Along with the program interface that the computer provides to the user, development of virtual reality technology makes it possible for the designer to examine his work interactively. Today's architecture produces solutions according to current conditions and needs. Conditions such as gravity, climate, protection, and shelter are the basic features that shape design. In the future, surroundings and conditions can be changed with technology. Design interface can gain another dimension by giving way to virtual architecture and virtual reality. My thesis“Sketch-based Creative Computer Aided Architectural Design”investigates the possibility of sketching, which is the first step of conventional design, on computer instead of on paper, and the future of design. For this reason, computer programs and new researches have been examined in detail, and conventional design procedures and the advantages the computer provides to the user have been compared. Although today's computer systems are not sufficient in sketching, with the fast developing information technology, in the future, computer will be a an internal part of architecture also for design process.