Akıllı binaların tarihsel gelişimi ve geleceğe yönelik ütopyalar
Intelligent buildings' development throughout history and utopias directed towards future
  1. Tez No: 154508
  2. Yazar: BURCU ÇIKRIKÇIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NECATİ İNCEOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: akıllı bina, bina otomasyon sistemleri, ekolojik tasarım, yenilenebilir enerji, tarihsel gelişim, ütopya. vııı, intelligent building, building automation systems, ecological design, renewable energy, development throughout history, utopia. IX
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bilgisayar Ortamında Mimarlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
ÖZET Günümüzde, teknolojinin hızla gelişimi ile gereksinimler ve buna bağlı olarak da bina boyutları değişmiş ve büyümüştür. Bu ölçekteki binaların kontrolünü ve konfor şartlarını sağlamak için yine teknolojiden yararlanılarak bina otomasyon sistemleri kullanılmaya başlanmıştır. Kullanılan bu“akıllı sistemler”sayesinde, kullanıcıların genel ve kişisel olarak değişen istek ve ihtiyaçları karşılanabilmekte, çıkabilecek birtakım sorunlar önceden belirlenerek önlem alınabilmektedir. Ayrıca, bu sistemler merkezi denetim ve işletme kolaylığı sağlamaktadır. Ancak, son yıllarda yaşam standardım yükseltmek için teknolojide sağlanan büyük gelişmelerin bedeli; mevcut enerji kaynaklarının hızla tükenmesi ve kullanılan enerji kaynaklarının neden- olduğu çevre kirliliğidir.“Akıllı binalar ve tarih içerisindeki gelişimleri”tez kapsamının ana bölümünü oluşturmaktadır. Tez, aşağıda belirtilen beş bölümden oluşmaktadır: Birinci bölümde; tezin amacı, kapsamı, yöntemi hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde; öncelikle akıllı bina tanımı, akıllı binaların genel özellikleri, akıllı bina kavramının çıkış nedenleri hakkında genel bilgiler verilmiş, farklı ülkelerdeki yaklaşımlara değinilmiştir. Ayrıca, akıllı binaların önemli bir parçası olan otomasyon sistemlerinin bölümleri ve bunların kullanılmasının sağladığı yararlar açıklanmıştır. Üçüncü bölümde; otomasyon sistemlerinin tarihçesinden kısaca bahsedilmiş, akıllı binalarla ilgili akla gelen sorular, ön yargılar, şüpheler ve Türkiye'deki anlayış ortaya konmuştur. Sürdürülebilirlik kavramı, uluslar arası platformlardaki yeri, yenilenebilir enerji kaynakları ve bunların kullanımı hakkında bilgiler verilmiştir. Akıllı bina kavramı 2 başlık altında incelenirken, ilkel çağlardan günümüze malzemelerin ve enerjinin kullanımı, güneş evleri, ekolojik tasarımlar ve teknolojik içerikli binalar ülkemizden ve dünyadan çeşitli örnekler üzerinde incelenmiş ve irdelenmiştir. Bu konularla ilgili Türkiye'de yapılmış bazı seminer, sempozyum, workshoplar ve buralarda anlatılan projeler hakkında açıklamalara yer verilmiştir. Dördüncü bölümde; öncelikle ütopya kavramına dair tanımlara değinilmiş, bu kavramın çıkış noktaları ve edebiyat, sanat ve mimarlık alanlarındaki ütopya kavramının yerinden bahsedilmiştir. Ütopik projelere örnek olarak da bilimkurgu sinemasından ve mimarlıktan örnekler incelenmiştir. Son bölümde ise; tezdeki tüm bölümler değerlendirilerek, akıllı binalar ve sürdürülebilirlikle ilgili ortaya koyulan sorular ve sorunlara yönelik çözüm önerileri sunulmuş, ülkemizin de enerji politikası yönünden yapması gerekenler dile getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In recent days, with the fast developing technology, needs and depending on that, the dimensions of buildings have changed and become bigger. To afford the control and the comfort conditions of buildings at such rate, again taking adventage of technology, building automation systems have been started to use. With the help of these“intelligent systems”that are used, the requests of users that differ commonly and personally can be answered, possible problems can be detected earlier to take precautions. And also, these systems give the opportunity of central inspection and easiness of management. However, in the last years, the price of great developments made in technology to raise the life standard, have been the fast consumption of energy resources and environmental pollution caused by the energy sources.“Intelligent buildings and their development throughout history”is the main part of the content of the thesis. In the first section, information has been given about the purpose, content and the method of the thesis. In the second section, firstly general information has been pointed out on the description of an intelligent building, common features of intelligent buildings, the reasons of the intelligent buildings' first appearance; and approaches in different countries have been mentioned. And also, the benefits of automation systems and their parts that are an important bit of intelligent buildings have been explained. In the third section, the history of automation systems has been briefly explained; frequently asked questions, prejudices, doubts and approach in Turkey on the intelligent buildings have been pointed out. Information has been given on the context of sustainability, its place in the international platform, renewable energy resources and their usage. While the context of intelligent buildings has been examined under two titles, the usage of equipment and energy from pirimitive ages to recent day, solar houses, ecological designs and buildings with technological content have been examine and discussed on various samples from our country and arround the world. Explanations on some seminars, symposiums, workshops and projects on the subject in Turkey have been made. In the fourth section, firstly the descriptions on the term of Utopia have been considered, the appearance points of this term and its place in literature, art and architecture has been mentioned. As an example on utopic projects, samples from science fiction cinema and architecture have been examined. In the last section, with the examination of all sections in this thesis, solution suggestions have been presented for questions and problems on intelligent buildings and sustainability; and also the energy policy to be applied in our country has been mentioned.