Mimarlıkta yalınlık ve karmaşa
Simplicity and complexity in architecture
  1. Tez No: 154509
  2. Yazar: BETÜL ORTAÇ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NECATİ İNCEOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: yalınlık, karmaşa, minimalizm, Cumhuriyet. vıı, simplicity, complex, minimalism, the Republic. vni
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bilgisayar Ortamında Mimarlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 44
Özet
ÖZET Yalınlık ve karmaşa yalnız mimarlıkla ilgili kavramlar değildir. Toplumların yaşam biçimlerinde, yönetim anlayışlarında,moda, edebiyat ve sanatta da görülmüştür. Mimarlıkta da yalınlık ve karmaşa çok tartışılan kavramlar arasındadır. Tez aşağıda belirtilen sekiz bölümden oluşmaktadır: Birinci bölümde; tezin amacı, içeriği ve yöntemi hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde; yalınlık kavramı ve bu kavramı destekleyen diğer kavramların tanımları yer almaktadır. Bu kavramların düşünce ve inanç sistemindeki yeri incelenmiştir. Üçüncü bölümde; mimarlık tarihi boyunca yalınlık kavramının ortaya çıktığı kültürler ve dönemler ele alınmıştır. Bu dönemler üç ana başlık altında örneklerle incelenmiştir. Bu başlıklar; Aydınlanma Çağı öncesi, Aydınlanma Çağı mimarlığı ve modernizmdir. Dördüncü bölümde; yalınlığı ilke edinmiş bir akım olan minimalizmin tanımı, ilkeleri ve Uzakdoğu kültürü ile ilişkisi yer almaktadır. Minimalizmin ışık-gölge ve renk, form, malzeme ve detay gibi özellikleri örneklerle incelenmiştir. Beşinci bölümde; karmaşa kavramının ve bu konuyla ilgili diğer kavramların tanımlarına yer verilmiştir. Altıncı bölümde; karmaşa kavramının mimarlıktaki yeri ve konuyla ilgili örnekler incelenmiştir. Yedinci bölümde; Cumhuriyet'in ilk yıllarında ülkemizde açılmış ulusal ve uluslar arası yarışmalar incelenmiştir. Bu yarışmalar arasından yalınlık-karmaşa bakımından birbirleri ile karşılaştırılabilecek olanlar seçilmiştir. Bu projeler; malzeme kullanımı, form, ışığın kullanımı, metafor, strüktür, doku kullanımı ve kitle kompozisyonu gibi kriterlere göre incelenmiş ve karşılaştırılmıştır. Son bölümde ise; yalınlık ve karmaşa kavramları diğer bölümlerde verilen bilgilerin eşliğinde irdelenmiştir. Ayrıca yedinci bölümde incelenen ve karşılaştırılan projelerden Cumhuriyet'in ilk yıllarındaki yapılaşmalara dair edinilen izlenimler ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The two concepts-simplicity and complex-are not only related to architecture. They have been seen in society's living styles, government's comprehension, fashion, literature and art. Simplicity and complex are the most debated concepts in architecture. The thesis is consisted of eight parts that is explained below: In the first part; the information has been given about the aim of thesis, its content and method. In the second part; the concept of simplicity and the other concepts' definitions that support this concept are presented. The place of these concepts in thought and belief is researched. In the third part; the cultures and periods that are come to light during the architecture history have been considered. These periods are studied in three main titles with examples. These titles are: Pre Enlightenment age, Enlightenment age architecture and modernism. In the fourth part; it consists of the defmiton of minimalism that take the simplicity as a principle, minimalism's principles and its relation with Far Eastern culture. The characteristics of minimalism like light-shadow, color, form, material and detail are examined with examples. In the fifth part; the concept of complex and the other concepts' definitions are related. In the sixth part;the place of complex concept in architecture and the examples that are related have been studied. In the seventh part; in the first years of the Republic, national and international competitions in our country have been observed. Among these competitions, the projects have been chosen that can be compared with each other from the point of view of simplicity-complex. These projects have been observed and compared according to the usage of material, form, usage of light, metafor, structure, usage of texture and composition of buildings. In the last part; the concepts of simplicity and complex have been studied with accompaniment of information that is given in other parts. Besides, impressions about the first years of the Republic's builts are related by examining the projects that have been observed and compared in the seventh part.