Asal eksenleri deprem doğrultularına paralel olmayan taşıyıcı sistemlerdeki kolonlarda donatı hesabı için elverişsiz iç kuvvetlerin belirlenmesi
Determination of the endforces for the calculation of reinforcement ratios of the columns in the seismic force resistent systems with non-orthogonal principal axis to the earthquake direction
- Tez No: 154510
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ZORBOZAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ortogonal Olmayan Elemanlar, Deprem Yükleri, Superpozisyon Formülleri. vu, Non-orthogonal Elements, Seismic loading, Superposition Formulae. YUl
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
ÖZET Çeşitli deprem yönetmeliklerinde,“Asal Eksenleri Deprem Doğrultularına Paralel Olmayan”elemanlar içeren yapıların da deprem hesaplarının seçilen iki birbirine dik doğrultudaki yüklere göre yapılabileceği belirtilnıiştir. Ortogonal olmayan elemanların asal eksen doğrultularmdaki iç kuvvetlerin hesabı için özel superpozisyon formülleri verilmiş bulunmaktadır. Ancak bu formüllerde, ortogonal olmayan kolonların iki asal eksenleri için elde edilen değerlerin karşılıklı etMerinin nasıl göz önüne alınacağı açıkça belirtilmemiştir. Bunun için uygulamada karşılaşılan yapı tiplerini olabildiğince kapsamlı bir biçimde temsil etmek üzere belirli sayıda örnek yapı seçilmiş ve bu yapılara parametrik olarak değişen farklı doğrultularda deprem yükleri uygulanmıştır. Her doğrultu için, her iki asal eksen doğrultusundaki eğilme momentleri göz önünde tutularak, ortogonal olmayan kolonların donatı oranları hesaplanmış ve maksimum donatı oram ile bu oram veren deprem doğrultusu saptanmıştır. Daha sonra deprem yönetmeliklerinde verilen superpozisyon formüUerinin verdiği sonuçlar gerçek maksimum ile karşılaştırılarak sonuçlar irdelenmiştir. Sonuç olarak superpozisyon formüllerinin uygulanması durumunda elde edilen donatı oranlarının önemli ölçüde güvensiz olduğu saptanmış bulunmaktadır. Ayrıca, merkezi simetri ve eksen takımı değiştirme gibi özel durumlar ile ortogonal olmayan yapılardaki ortogonal kolonlar için de, yönetmeliklerde öngörülen superpozisyon formüllerinin de farklı sonuçlar verdiği görülmüştür. Bu durumda uygun ve güvenli bir donatı oram veren bir superpozisyon formülünün geUştirilmesi düşüncesinden hareket edilerek yapılan parametrik çalışmaların sonucunda yeni bir superpozisyon formülü önerilmiştir. Bu yeni superpozisyon formülünün örnek yapıların kolonlarına uygulanması sonunda, hem yeterli düzeyde gerçekçi sonuçlar verdiği, hem de özel durumları kapsamakta başarılı olduğu gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In contemporary earthquake-resistant design codes, it is asserted that, the analysis of the structures containing non-orthogonal elements may be carried out, by using two orthogonal loading axes. Special superposition formulae are given for calculating the end forces of non-orthogonal elements. However, the effect of the interaction of the bending moments acting on the two principal axes of the non-orthogonal columns, is not specifically explained. For this purpose, a number of typical structures are chosen which represent a wide selection among practical applications. These structures are subjected to earthquake loading inparametrically varied directions and column reinforcements are calculated for each direction, taking into consideration the bending moments acting on both principal axes. Then, the reinforcement ratios are calculated by applying the superposition formulae given in the earthquake codes and the results are compared with the rigorous values. It is concluded that the superposition formulae given in codes may yield inconsistent results. For this reason, it is found necessary to develop a more appropriate and sufficiently safe superposition formula and a new one is introduced. The newly introduced formula is tested, by using the data and the results of the typical structures. It is found that, it gives sufficiently realistic results while proving successful for all the special cases.