Asal eksenleri deprem doğrularına paralel olmayan taşıyıcı sistem elemanlarına ilişkin büyüklüklerin düzeltilmesi
The Correction of the magnitudes related to structural elements whose priciple axes are non-paralel to earthquake directions
- Tez No: 95630
- Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ DÜNDAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Structural Systems, Structural Irregularities, Earthquake Computation and Earthquake Regulations. n
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ ASAL EKSENLERİ DEPREM DOĞRULTULARINA PARALEL OLMAYAN TAŞIYICI SİSTEM ELEMANLARINA İLİŞKİN BÜYÜKLÜKLERİN DÜZELTİLMESİ FAHRİYE KALAN MACİT ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. Cengiz DÜNDAR Yıl:2000, Sayfa: 250 Jüri: Prof. Dr. Cengiz DÜNDAR : Prof. Dr. Erhan KIRAL : Yrd. Doç. Dr. Seren AKAVCI Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik Eylül 1997 tarihinde 23098 sayılı resmi gazetede yayınlanmış ve 1 Ocak 1998 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiştir. Yönetmelikte döşemeler rijit diyafram olarak kabul edilmekte ve yapı düzensizlikleri gözönüne alınarak yapıların deprem hesabının üç boyutlu olarak yapılması istenmektedir. Yapı düzensizlikleri iki ana grupta toplanmaktadır. Planda düzensizlik durumları, burulma düzensizliği (Al), döşemelerde büyük boşlukların veya ani rijitlik azalmalarının bulunması ile ilgili düzensizlik (A2), planda büyük çıkıntıların bulunması ile ilgili düzensizlik (A3) ve taşıyıcı eleman eksenlerinin paralel olmamasından doğan düzensizlik (A4) durumlarım kapsamaktadır. Düşey doğrultuda düzensizlik durumları ise zayıf kat (Bl), yumuşak kat (B2) ve taşıyıcı sistemin düşey elemanlarının süreksizliği (B3) nedeniyle oluşan düzensizlik durumlarıdır. Yapılan çalışmada yönetmeliğin içeriği ve yapı analizi için yönetmelikte kullanılan yöntemler kısaca açıklanmıştır. Yönetmelik deprem hesabının bir birine dik iki eksen doğrultusunda ayrı ayn yapılmasını öngörmekte olup, asal eksenleri deprem doğrultularına paralel olmayan elemanlar için iki doğrultuda yapılan hesap sonuçlarının % 30 kuralı ile birleştirilmesini önermektedir. %30 kuralının teorik (istatiksel) temeli ve taşıyıcı sistem elemanlarının asal eksen doğrultularının deprem doğrultuları ile yaptığı açı değiştirilerek yapılan çözümlemeler sonucunda %30 kuralının geçerliliği irdelenmiştir. Yapıların analizi sırasında yönetmelikte önerilen eşdeğer deprem yükü yöntemi ve mod birleştirme yöntemi kullanılmış sonuçlar SAP90 ve Super-ETABS bilgisayar programlan ile karşılaştırılmıştır. Anahtar Kelimeler : Taşıyıcı Sistemler, Yapı Düzensizlikleri, Deprem Hesabı, Deprem Yönetmeliği
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS THE CORRECTION OF THE MAGNITUDES RELATED TO STRUCTURAL ELEMENTS WHOSE PRTNCB7AL AXES ARE NON- PARALEL TO EARTHQUAKE DD3ECTIONS FAHRİYE KALAN MACIT DEPARTMENT OF CIVIL ENGINEERING INSTITUE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. Cengiz DÜNDAR Year: 2000 Pages: 250 Jury : Prof. Dr. Cengiz DÜNDAR Prof. Dr. Erhan KIRAL Asst. Prof. Dr. Seren AKAVCI The new regulations for seismic design of the structure was published in October 1997 in the Official Gazette with the number of 23098 and it was put into effect in first of January 1998. In the regulation, floors are accepted as rigid diaphragms and by considering structural irregularity, earthquake computation is required to be carried out in three dimensional space. The structural irregularities are assembled in two main groups. Irregularity situations in the plan include, torsional irregularity ( Al), the irregularity related to floors in which there are big spaces or abrupt reductions in the stiffness (A2), the irregularity related to big projections in the plan (A3), and the irregularity caused by structural element axes being non-parallel with the earthquake motion direction (A4). Irregularities in the vertical directions are weak storey (Bl) soft storey (B2) and the irregularities caused by the discontinuity of vertical structural elements (B3). In the study, the content of regulation and the methods of structural analysis used in regulation are shortly explained. The earthquake regulation requires the analysis of buildings in two orthogonal directions in turn and the structural members having nonparallel axes with those directions, thirty percent rule should be applied to obtain the modified magnitudes of internal forces using the results of the analysis carried out in two orthogonal directions. The validity of the thirty percent rule is examined by the theoretical (statistical) origin of thirty percent rule and by changing the angel between the principal axial directions of structural system elements earthquake directions. Analysis of structures are made by using the regulation suggested equivalence earthquake load method and mod superposition method, and the results are compared with SAP90 and Super-ETABS computer programs.