Bakırın kinolin sarısı ve müreksid kaplanmış XAD reçineleri üzerinde zenginleştirilmesi
Preconcentration of copper on XAD resins impreqnated with murexide and quinoline yellow
  1. Tez No: 154514
  2. Yazar: AYFER ÇORBACIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SIDIKA SUNGUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Müreksid, Kinolin Şansı, Bakır, Önzenginleştirme, AAS vıı, Murexide, Quinoline Yellow, Copper, Pre-concentration, AAS Vlll
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
ÖZET Müreksid ve kinolin şansı ile kaplanmış Amberlit XAD-4 ve XAD-16 reçineleri hazırlandı ve sulu çözeltilerden bakır iyonunun zenginleştirilmesine uygulanması incelendi. Kaplama, reçineler müreksid ve kinolin sarısının sulu çözeltileriyle muamale edilerek gerçekleştirildi.En uygun koşulların saptanması için kesikli ve kesiksiz teknikler, adsorbamn türü ve pH gibi parametreler incelendi. En yüksek adsorpsiyon müreksid için pH=8' de XAD- 4 üzerinde, kinolin şansı için ise pH=2' de XAD-16 üzerinde gerçekleşti. Müreksidin kaplanması için yapılan çalışmalarda kesikli teknik ile daha iyi sonuçlar elde edildi. Kinolin şansında ise her iki teknik ile benzer sonuçlar elde edildi, ancak kolaylık yönünden kesiksiz yöntem tercih edildi. Bakınn tutulmasına pH' m etkisi incelendiğinde, tutulmanın her iki madde için pH=8-9' da en yüksek olduğu görüldü. Bu denemelerde eluentteki bakır konsantrasyonu atomik absorpsiyon spektrofotometrisi ile tayin edildi. Kaplanmış reçine üzerinde tutulmuş olan bakınn desorpsiyonunu incelemek için asetonda ve suda hazırlanmış 1 M HC1 ve HNO3 çözeltileri kullanıldı. En yüksek geri kazanım ( % 95) 15 mL asetonda hazırlanmış 1 M HC1 çözeltisi ile elde edildi. 0,5 g reçine içeren 10 cm uzunluğunda 0,7 cm iç çaplı kolon kullanılarak müreksid için en fazla 100 ug balar ve 150 mL sulu çözeltide zenginleştirme faktörü 30, kinolin şansında ise yine 100 ug bakır ve 250 mL sulu çözeltide zenginleştirme faktörü 50 olarak hesaplandı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Amberlite XAD-4 and XAD-16 resins impregnated with murexide and quinoline yellow were prepared and they were investigated for the preconcentration of copper ion from aqueous solutions. In order to impregnate the resins, aqueous solutions of murexide or quinoline yellow were contacted with resins.Optimal conditions were studied such as batch and column technique, adsorbent type, pH and equilibration time for batch technique. Maximum adsorption was achieved at pH=8 on XAD-4 for murexide and at pH=2 on XAD-16 for quinoline yellow. For the impregnation of murexide, better results were obtained by batch technique. For quinoline yellow, similar results were obtained using both techniques, and column technique was preferred because of its convenience. The effect of pH on the sorption of copper was studied and the results showed that sorption is maximum at pH=8-9. In these experiments copper concentration in the eluate was determined by atomic absorption spectrophotometry. In order to investigate the desorption of copper from impregnated resins, 1 M HC1 and HNO3 solutions in water and acetone were used. Maximum recoveries ( % 95 ) were obtained with 15 mL of 1 M HC1 solution in acetone. Using a column ( 10 cm long and 0,7 cm inner diameter ) containing 0,5 g of resin (2,5 cm bed height), a preconcentration factor of 30 was obtained upto 100 ng of copper and 150 mL of aqueous solution for murexide impregnated resin. For quinoline yellow impregnated resin, preconcentration factor was calculated as 50 upto 100 ug of copper and 250 mL of aqueous solution.