Tirozin'in potasyum permanganat ile yükseltgenmesi ve model mangan komplekslerinin elde edilmesi
Tyrosine oxidation by potassium permanganate and obtaining of the model manganese complexes
  1. Tez No: 154517
  2. Yazar: TUNA ECE
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSNÜ CANKURTARAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Amino asit, tirozin, KMnC^ yükseltgemesi, mangan kompleksleri, radikal kompleksleri. x, Amino acid, tyrosine, KMn04 oxidation, manganese complexes, radical complexes. XI
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
ÖZET Farklı mol oranlarında KMn04-tirozin karışımlarının reaksiyonları incelenmiş ve reaksiyon ürünleri birçok analitik metod vasıtasıyla karakterize edilmiştir. 1/5, 2/5 ve 3/5 mol oranlarına sahip KMn04-tirozin kanşımlannda, tirozinin belirli bir miktarı yükseltgenmemiş ve kati. fazda kalarak kolayca izole edilmiştir. Diğer yandan, tirozinin sulu fazda kalan yükseltgenme ürünü/ürürüerinin dekarboksilasyon reaksiyonu sonucu oluşan bir örün olduğu ve bunun daha ileri derecede molekül içi yükseltgenmeye uğradığı anlaşılmaktadır. Deaminasyon reaksiyonu meydana gelmediğinden, dekarboksilasyon ürünüVürünlerinin aromatik halka ve/veya alkil zinciri üzerinden dehidrojenasyon ve hidroksilasyona uğradığı görülmektedir. Bunun yanında, kinoid oluşumu da saptanmamıştır. Bu sonuçlar, tüm reaksiyonlar süresince KMnCVın tüm indirgenmiş formlarının karbon merkezli radikalik ürünlerle etkileştiğine işaret etmektedir. Reaksiyonların sonlandınldığı asidik sulu fazda Mh(II) iyonlarının karbon merkezli radikallerle kararlı bir yük transfer kompleksi yaparak etkileştiği öngörülmüştür. Bu tür komplekslerin, mangan enzimlerinin yapısal ve mekanistik açıdan anlaşılmasında önemli olacağına inamlmaktadrr.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The reactions of KMnCVtyrosine mixtures with different mole ratios were investigated and the reaction products were characterized by means of various analytical methods. In the KMhCVtyrosine mixtures with 1/5, 2/5 and 3/5 mole ratios, some amount of the tyrosine was not oxidized and it remained in the solid phase and it was easily isolated. On the other side, it was deduced that the oxidation product/s of tyrosine in the aqueous phase was a product formed via the decarboxylation reaction and it was exposed to further intramolecular oxidation. Since the dearnination reaction did not exist, the decarboxylation product/s seemed to be undergone dehydrogenation and hydroxylation through aromatic ring and/or alkyl chain. Besides, no quinoid formation was detected. These results indicate that, during the whole reactions, the all reduced forms of KMn04 interact with the carbon centered radicalic products. It was proposed that Mn(ü) ions interact with the carbon centered radicals making a stable charge transfer complex in the acidic aqueous phase where the reactions were ended. This type of complexes are believed to be important to understand the manganese enzymes, structurally and mechanically.