Su matrikslerinde ağır metal zanginleştirilmesinde yeni bir metod geliştirilmesi
Develop a new method for preconcentration of heavy metals in water samples
- Tez No: 154516
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İKBAL KOYUNCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: İyon değiştirme, flotasyon, çinko, kadmiyum, nikel, AAS. xıı, Ion-Exchange, flotation, zinc, cadmium, nickel, AAS. xm
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
ÖZET Bu çalışmanın amacı su örneklerinde bulunan ağır metallerin zenginleştirilmesinde yeni bir yöntem geliştirmektir. Yapılan çalışma iki ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde zararlı etkileri olan çinko, kadmiyum ve nikel metallerinin giderilmesi için uygun reçine seçilmiş ve seçilen katyon değiştirici reçine ile bu metalleri uzaklaştırabilmek için optimum koşullar saptanmıştır. Bu optimum koşullanıl belirlenmesi için kesikli (batch) sistem ile çalışılmış ve metal tutulması üzerine pH, metal konsantrasyonu, karıştırma süresi ve reçine miktarının etkisi incelenmiştir. Daha sonra belirlenen bu optimum koşullar sağlanarak su örneklerindeki Zn, Cd ve Ni, AAS ile tayin edilmiştir. Çalışmanın ikinci aşamasında ise su örneklerindeki çinkonun, kadmiyumun ve nikelin zenginleştirilmesi amacıyla flotasyon tekniği kullanılmıştır. Flotasyon işlemi belirlenen optimum pH'da, köpük oluşturucu olarak sodyum dodesil benzen sülfonat, ve kompleks oluşturucu olarak hekzametilenditiyokarbamat kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Flotasyon ile zenginleştirme işlemi yapıldıktan sonra metaller AAS ile tayin edilmiştir. Her bir metal için kullanılan iki yöntem kıyaslanmış, çinko ve kadmiyum için flotasyonun daha iyi sonuç verdiği, nikel için ise iki yöntemin eşdeğer olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The aim of this study will be developing a new method for preconcentration of trace heavy metals in water samples. This study was consisted of two main parts. At the first part of the study convenient resin was chosen for removal of the zinc, cadmium and nickel which metals have harmful effects. And optimum conditions were determined. For removal of zinc, cadmium and nickel by ion exchange, the effects of pH, concentration, stirring time and amount of resin were investigated. These optimum conditions were chosen and metals in the water samples were determined withAAS. The second part of the study for enrichment of zinc, cadmium and nickel flotation technique was used. The flotation process was made in optimum pH, using sodium dodecylbenzene sulfonate as foaming reagent and using hexametilenditithiocarbamate as complexing agent. After preconcentration of metals with flotation, metals determined with AAS. For each metal two used enrichment method were compared, for zinc and cadmium flotation enrichment to be more effective and for nickel two methods to be equivalent were found.