Türkiye kumsallarına yuva yapan deniz kaplumbağalarının genetik yapısı
Genetic structure of the sea turtles nesting on the beaches of Turkey
- Tez No: 154544
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN BAĞCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Caretta caretta, Chelonia mydas, mitokodriyal DNA, Polimorfizm, PZR, RFLP, Caretta caretta, Chelonia mydas, mitochondrial DNA, Polymorphism, PCR, RFLP
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
ÖZET Türkiye kumsallarına yuva yapan deniz kaplumbağa türlerinden Caretta caretta (İribaş Kaplumbağa) ve Chelonia mydas (Yeşil Kaplumbağa)' a ait ölü yavru ve embriyolardan beyin, kalp, gonad, böbrek, karaciğer ve kas dokusu örnekleri toplanarak genetik farklılıkları araştırıldı. Dokular 2001 yaz döneminde 11 kumsaldan 49 farklı kaplumbağadan (31 C. caretta ve 18 C. mydas) toplandı. Toplanan dokular mutlak alkolde saklandı ve Proteinaz K ile sindirilerek, dekstran blue ve amonyum asetat kullanarak DNA örnekleri elde edildi. DNA örnekleri mtDNA kontrol bölgesine spesifik oligonükleotid primerler kullanılarak Polimeraz Zincir Reaksiyonu (PZR) ile istenilen boyutlarda çoğaltıldı. Çoğaltılan mtDNA kontrol bölgeleri PZR-RFLP (Restriksiyon enzimi uzunluk polimorfizmi) ile analiz edildi, elde edilen bantların büyüklüğü ve sayısı dikkate alınarak farklılıklar belirlendi. PZR-RFLP çalışmalarında Alul, HindlI, HindlII, HaelII ve Smal olmak üzere toplam 5 enzim ile kesim yapıldı. Bu enzimlerden farklılık gösteren AM ve HindlI enzimlerinin kesim bölgelerine ve parçaların uzunluk farklarına bakarak C. caretta türü için 3 örnekte, C. mydas için ise 2 örnekte farklı polimorfizmler belirlendi. Arzu KASKA
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT The genetic structures of loggerhead sea turtle (Caretta carettd) and green sea turtle (Chelonia mydas), nesting along the Turkish coast, were investigated by collecting tissues of brain, heart, liver, gonad, kidney and muscles from dead hatchlings and embryos. Tissues were collected during the summer of 2001 on 11 beaches from 49 different turtles (31 C. caretta and 18 C. mydas). These tissues were preserved in absolute alcohol. The DNAs were extracted from these tissues by digesting with Proteinase K and re-suspending with dekstran blue and ammonium acetate. These DNAs were then amplified with polymerase chain reaction (PCR) by using oligonucleotide primers which were specific for the control region of mtDNA. These amplified mtDNA control regions were analyzed by PCR-RFLP (Restriction Fragment Length Polymorphism) and the differences were determined according the number and sizes of these bands produced. Alul, Hindll, Hindlll, Haelll and Smal restriction enzymes were used for digestion in PCR-RFLP analyses. The Smal and Hindlll enzymes were not digested the mtDNA from both species. By looking at the digestion sites and length variations of the fragments, produced by the digestion of Alul and Hindll enzymes, the polymorphisms in three C. caretta and two C. mydas specimens were determined. Arzu KASKA