Tek katlı prefabrik yapıların deprem davranışı ve Türk Deprem Yönetmeliği'nin prefabrik yapılar açısından değerlendirilmesi
Seismic behaviour of one storey precast concrete structures and evaluation of Turkish Earthquake Code for precast concrete structures
  1. Tez No: 154552
  2. Yazar: SALİH YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ADNAN KUYUCULAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Prefabrik Yapı, Statik İtme Analizi, Doğrusal Ötesi Zaman Tanım Alanında Analiz, Kapasite Spektrumu Yöntemi, Deprem Yönetmeliği Salih YILMAZ, Precast building, static pushover analysis, nonlinear time history analysis, capacity spectrum method, earthquake code Salih YILMAZ
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
V ÖZET Ülkemizdeki sanayi bölgelerinin %98'i yüksek deprem riski taşıyan alanlarda konumlandırılmıştır. Bu sanayi bölgelerindeki fabrikaların hemen hepsi de, büyük açıklıkları kolonsuz olarak geçmek için ideal bir çözüm olan“tek katlı mafsal bağlantılı prefabrike yapılar”olarak inşa edilmişlerdir. Ancak bu yapıların deprem davranışı konusundaki bilgi düzeyimiz ve araştırmalar henüz yeterli seviyelerde değildir. Bu çalışmada 1998 deprem yönetmeliğine göre tasarlanmış tek katlı prefabrik sanayi yapılarının deprem davranışı statik itme analizi (pushover) ve doğrusal ötesi zaman tanım alanında analiz (time-history) yöntemleri kullanılarak SAP2000 programıyla incelenmiş ve Deprem Yönetmeliğinin yeterliliği araştırılmıştır. Statik itme analizi sonucu bulunan kapasite eğrisiyle depremin talebi arasındaki ilişki ve yapının performans noktası Kapasite Spektrumu Yöntemi ile elde edilerek, sonuçlar doğrusal ötesi zaman tanım alanında analizden bulunan sonuçlar karşılaştırılmıştır. Tüm bu çalışmalar sonucunda hem deprem yönetmeliği 'ne bazı eleştiriler getirilmiş hem de Kapasite Spektrumu Yönteminin sonuçları sorgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT In Turkey, %98 of the industrial regions, are located on high risk earthquake zones. Hinge connected precast concrete structures are ideal solutions to build factories, which need open spaces without columns and many buildings in these industrial regions are constructed using this type of construction. However, behavior of pin connected precast concrete structures under earthquake loading needs more research. In this study, first, some type of one story precast concrete structures having pin connected beams are designed according to Turkish Earthquake Code (1998 version). These buildings, then, are analyzed by SAP200 using static pushover and nonlinear time-history analysis techniques and adequacy of Turkish Earthquake Code is investigated. By the way, results of the capacity spectrum method and nonlinear time history analysis are compared with each other. As a result of this study, Turkish Earthquake Code and results of the capacity spectrum method are criticized.