Prefabrik sanayi yapılarının deprem performansının belirlenmesi için hızlı değerlendirme yöntemi
A rapid evaluation method for determining seismic performance of precast industrial buildings
  1. Tez No: 154553
  2. Yazar: ALİ HAYDAR KAYHAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ŞEVKET MURAT ŞENEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kapasite Spektrumu Yöntemi, prefabrik yapılar, statik ittirme analizi, hızlı değerlendirme, deprem performansı. Ali Haydar KAYHAN, Capacity Spectrum Method, precast buildings, pushover analysis, rapid evaluation, seismic performance. AU Haydar KAYHAN
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
ÖZET Ülkemizin büyük bir bölümü deprem riski altodadır. 1998 Adana ve 1999 Marmara depremleri sadece konutların bulunduğu yerleşim bölgelerinde değil, ülkemizin önemli yatırımlarının bulunduğu sanayi bölgelerinde de ciddi hasara sebep olmuştur. Ülkemizde sanayi yapılarının büyük çoğunluğu prefabrik, tek katlı, birleşimi mafsallı yapılardan oluşmaktadır. Bu yapıların ülke ekonomisi açısından önemi büyüktür. Yaşanan deprem felaketleri sadece binaların değil, binaların içine yatırılan çok büyük miktardaki sermaye birikiminin de kaybolmasına sebep olmaktadır. Bu durum muhtemel bir deprem felaketinden önce prefabrik sanayi yapılarının deprem davranışlarının daha ayrıntılı olarak incelenmesi, takviye gerektiren yapıların belirlenmesi için hızlı değerlendirme kriterlerinin saptanması gerekliliğini ortaya koymaktadır. Bu çalışmada, tek katlı, birleşimi mafsallı sanayi yapılarının deprem davranışlarının ve performanslarının belirlenebilmesi için Kapasite Spektrumu Yöntemi kullanılmıştır. Elde edilen veriler yardımı ile bu tarz yapılar için basitleştirilmiş bir hızlı değerlendirme yöntemi geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT 1998 Adana and 1999 Marmara earthquakes caused many precast industrial buildings to be damaged. In this study, seismic behaviour of one-storey, pin connected precast industrial buildings and the effect of some structural and nonstructural parameters on this behaviour are investigated by using Capacity Spectrum Method. These parameters are building height, column dimensions, reinforcement ratio, roof girder length, concrete class and soil class. Then, the results obtained by using Capacity Spectrum Method and seismic design provisions of current Turkish earthquake code are compared. Two types of failure criteria were used for this aim: flexural hinges at the base of the columns and pounding of the precast elements at the roof level. Finally, a statistical study is carried out to find an equation for rapid evaluation of performance levels of one-storey, pin connected precast buildings.