Çembersel statik yük etkisindeki küresel kabukların doğrusal olmayan davranışı
Nonlinear behaviour of spherical shells subject to static ring loads
- Tez No: 154583
- Danışmanlar: PROF.DR. FARUK YÜKSELER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Küresel kabuk, Doğrusal olmayan davranış, Büyük yer değiştirmeler, Çembersel yük, Vurgu tipi stabilite. vıı, Spherical shell, Nonlinear behaviour, Large displacements, Ring load, Snap- through stability. vm
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
ÖZET Bu çalışmada, çembersel statik yük etkisi altındaki küresel kabukların doğrusal olmayan davranışı incelenmiştir. Denge denklemleri, bünye denklemleri ve kinematik denklemlerden meydana gelen diferansiyel denklemler, sonlu farklar yöntemiyle doğrusal olmayan cebirsel denklemlere dönüştürülmüştür. İlgili doğrusal olmayan cebirsel denklemlerin Newton- Raphson Yöntemiyle sayısal çözümü yapılmıştır. Uygulanan çembersel kuvvetin kabuğun tepe noktası ve uygulama noktasındaki çökme değerlerine karşı gelen değişim eğrileri, çeşitli R/t ve r0 paralel çember yarıçapları için çizilmiş ve karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study, nonlinear behaviour of spherical shells subject to ring loads is investigated. The differantial equations consisting of equilibrium equations, constitutive equations and the kinematic equations are converted into nonlinear algebraical equations by using the method of finite differences. The mentioned nonlinear algebraical equations are solved numerically by using Newton-Raphson Method. The corresponding load-deflection curves at the apex and point of application pertaining to the ring load for shells of various R/t and ro values are drawn and compared.