Simetrik donatılı dikdörtgen kesitli betonarme kolonların pekleşmeli eğilme momenti kapasitelerinin belirlenmesi
Determining the bending moment capacity of rectangular reinforced concrete columns
- Tez No: 154582
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MUSTAFA ZORBOZAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Donatı pekleşmesi, sargılı beton, eğilme momenti kapasitesi, moment-eğrilik ilişkisi. xıv, Strain hardening of reinforcing steel, confined concrete, bending moment capacity, moment-curvature relationship. xv
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
ÖZET 1998 tarihinde yürürlüğe giren Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkındaki Yönetmelik (ABYYHY), önceki yönetmeliklerden farklı olarak, kiriş ve kolonların enine donatı hesabında kapasite tasarımı ilkesinin uygulanmasını öngörmektedir. Bu uygulama, kiriş ve kolon uçlarındaki eğilme momenti kapasitelerinin mümkün olduğunca gerçeğe yakın belirlenmesini gerektirir. Yönetmeliklerce belirlenmiş olan yöntemlerle hesaplanan eğilme momenti taşıma gücü kapasiteleri, donatıdaki pekleşmenin ve betondaki sargı etkisinin ihmal edilmesi, tasarımda kullanılan malzeme güvenlik katsayıları gibi nedenlerle her zaman gerçek eğilme momenti kapasitesinden küçüktür. Bu nedenle ABYYHY 'de gerçek eğilme momenti kapasitesi için kesin hesap yapılamadığı durumlarda, eğilme momenti taşıma gücünün 1.4 katı olarak alınabileceği önerilmekte ve uygulamada genellikle bu öneri kullanılmaktadır. Bu çalışmanın amacı, kolon eğilme momenti kapasitesini etkileyen çeşitli tasarım değişkenlerinin kolon davranışı üzerindeki etkilerini irdelemek, kolonların eğilme momenti kapasitelerini daha gerçekçi belirlemek üzere bir bilgisayar programı geliştirmek, ABYYHY ve araştırmacılar tarafından önerilen yaklaşımlar ile sözü edilen programdan yararlanılarak elde edilen abaklar kullanılarak kapasitenin belirlenmesinin ne denli sağlıklı sonuçlar verdiğini karşılaştırmak ve bu doğrultuda uygulamada faydalanılabilecek öneriler geliştirmektir. Çalışma toplam sekiz bölümden oluşmaktadır. İlk üç bölümünde; eğilme momenti kapasitenin gerçekçi malzeme modelleri esas alınarak nasıl belirlenebileceği açıklanmıştır. Dördüncü bölümde; çeşitli tasarım değişkenlerinin kolon davranışı üzerine etkileri incelenmiştir. Beşinci ve altıncı bölümlerde; sırasıyla moment kapasitesinin yaklaşık olarak belirlenmesi ve yaklaşık kapasitenin ne denli sağlıklı sonuçlar verdiği irdelenmiştir. Altıncı ve yedinci bölümlerde; sargı donatılı kolonların moment-eğrilik ilişkileri ile pekleşmeli eğilme momenti kapasitelerin belirlenmesine yönelik örnekler ve bu çalışma için hazırlanmış ve gerçekçi malzeme modellerine dayanan bir bilgisayar programı kullanılarak, kolonların pekleşmeli eğilme momenti kapasitelerinin pratik bir biçimde belirlenebileceği karşılıklı etkileşim diyagramlarına yer verilmiştir. Son olarak sekizinci bölümde; irdelemelerden elde edilen sonuçlar ve öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In 1998, with the introduction of the new Turkish Seismic Design Code, capacity design procedure has been made an obligatory apprach for shear design of beams and columns has been made an obligation. Determining the plastic hinge moments as realistic as possible is the basic requirement of the capacity design procedure. Common design methods imposed by design codes always yield conservative results since they take the material factors into consideration. Neglecting the confinement effect and strain hardening of reinforcement steel makes the results more conservative. Because of the reasons above, Turkish Seismic Design Code recommends an increase of 40% in nominal bending moment capacity (Mr) to obtain the plastic hinge moment capacity unless a detailed calculation is carried out. The purpose of this study is to investigate the effects of several design variables on column behaviour. A computer code has been developed for computation of the bending moment capacity of the columns realistically. Interaction diagrams are drawn using this computer code and the results are compared with the results of other approximate methods proposed by other researchers and Turkish Seismic Design Code. The first three chapters of the study explain the detailed method for determining bending moment capacity of a column using realistic material properties. In the fourth chapter, effects of several design variables on column behaviour are investigated. In the fifth and sixth chapters of the study, an approximate method and its results are evaluated. In the sixth and seventh chapters, samples for the moment-curvature relationship of the confined columns including strain hardening are presented. Furthermore, the interaction diagrams are plotted using the computer code developed for this study for faster calculation of the bending moment capacity including strain hardening. Finally, in the last chapter of the study, results were compared and some recommendations are made.