Soğukta şekil verilmiş ince cidarlı çelik elemanlardan oluşan çerçeve duvarı için deneysel ve teorik çalışma
Experimental and theoretical study on cold-formed thin-walled steel frame wall elements
- Tez No: 154617
- Danışmanlar: PROF.DR. HASAN BODUROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Soğukta Şekil Verilmiş, İnce Cidar, Hafif Çelik Yapı, Çaprazlı Çerçeve Duvar, Kayma Dayanımı, Cold-Formed, Thin-Walled, Lightweight Steel Structure, Frame Wall with Bracing, Shear Strength. xn
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
SOĞUKTA ŞEKİL VERİLMİŞ İNCE CIDARLI ÇELİK ELEMANLARDAN OLUŞAN ÇERÇEVE DUVARI İÇİN DENEYSEL VE TEORİK ÇALIŞMA ÖZET Son yıllarda, soğukta şekil verilmiş ince cidarlı çelik elemanların yapılarda ve diğer alanlarda kullanılması yaygınlaşmıştır. Soğukta şekil verilmiş çelik elemanlarla oluşturulan yapılar, Kuzey Amerika, Avustralya, Avrupa ve Rusya'da yaygın olarak kullanılmakla beraber, bu yapı şeklinin örneklerine Türkiye'de çok nadiren rastlanmaktadır. Türk Yapısal Çelik Derneği istatistiklerinde de belirtildiği üzere, Türkiye'de konutlardaki hafif çelik yapı sistemi uygulaması %0.5 oranındadır. Ülkemizde hafif çelik yapı sisteminin kullanımı 17 Ağustos 1999 İzmit depremi sonrasındaki büyük can kaybı ve bina yıkımı sonrasında, mevcut yapı sistemlerinin irdelenmesi sonucunda başlamıştır. Bu çalışmada, birinci bölümde çalışmanın amacı, kapsamı ve sınırları belirtilmektedir, ikinci bölümde; soğukta şekil verilmiş çelik elemanlarla ilgili bilgi verilip, kullanıldıkları yerler, şekil verme yöntemleri, bu elemanların yapıya sağladığı yararlar ve yapılan araştırmalar anlatılmaktadır. Daha sonra; soğukta şekil verilmiş çelik elemanların birleşim yöntemleri AISFya göre verilmiş ve hafif çelik yapı sistemi hakkında bilgi verilmiştir. Beşinci bölümde; soğukta şekillendirilmiş çelik elemanlarla oluşturulan çaprazlı çerçeve duvarı deneyi yapılmış ve bu deneyde kullanılan ölçme yöntemi anlatılmıştır. Daha sonraki bölümde; deney sonuçları değerlendirilmiş ve E564 Uluslararası Amerikan Standardı'na göre çerçeve duvarın global kayma rijitliği ve nihai kayma dayanımı hesaplanmıştır. Deneysel çalışmaya paralel olarak, elde edilen sonuçlarla sonlu elemanlar yöntemiyle modelleme yapılmaya çalışılmıştır. Son bölümde; deney sonuçlan, modelleme sonuçlan irdelenmiş, ileride yapılabilecek çalışmalar belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
EXPERIMENTAL AND THEORETICAL STUDY ON COLD-FORMED THIN-WALLED STEEL FRAME WALL ELEMENTS SUMMARY Recently, cold formed thin- walled steel elements have been widely used both in steel constructions and other industries. Framings using lightweight steel sections are extensively used in Northern America, Australia, Europe and Russia due to many advantages they provide. However, applications of the regarding system can rarely be observed in Turkey. As per indicated in the statistics of TUCSA, the portion of residential buildings constructed with lightweight steel is 0.5 per cent in Turkey among all the buildings. The use of lightweight steel structures has begun as a result of the examination of present structure systems due to the great life loss and destruction of many buildings after the catastrophic earthquake in Izmit on August 17, 1999. The first part of this study deals with the objectives and scope of this research subject. In the second part, information about the cold formed steel elements, then- applications, cold forming methods and advantages they provide with the constructions are given. Research done about cold formed steel structures has also been added to this part. Afterwards, the connection methods of the cold-formed steel elements are given according to AISI standards and detailed information about lightweight steel structures is given. An experiment about a cold formed steel structured framed wall with bracing has been performed next and the measurement principles are provided accordingly in the fifth chapter. The results of this experiment have been evaluated in the following chapter and the shear stiffness and shear strength of the framed wall with bracing are calculated according to E564 International American Standards. Using the Finite Elements Method, a modelling is done in the light of the results taken from the above mentioned experiments. A conclusion about the experiment results is drawn and modelling principles are evaluated in the last portion of this study. In addition to these, possible future research about the subject is determined.