Betonarme bir taşıyıcı sistemin doğrusal olmayan davranışının incelenmesi
Nonlinear behaviour of a reinforced concrete frame system
- Tez No: 154690
- Danışmanlar: PROF.DR. ZEKAİ CELEP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Performansa Dayalı Tasarım, Doğrusal Olmayan Statik İtme Çözümlemesi, Kapasite Eğrisi, Süneklik. XII, Performance Based Design, Nonlinear Static Analysis, Pushover Analysis, Pushover Curve, Capacity Curve, Ductility. XHl
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
BETONARME BİR TAŞIYICI SİSTEMİN DOĞRUSAL OLMAYAN DAVRANIŞININ İNCELENMESİ ÖZET Deprem etkileri altında oluşan yatay kuvvetler, yapı sistemlerinin sürekli karşı karşıya oldukları düşey yüklerden farklıdır. Deprem etkisinden oluşan yatay kuvvetler tersinir ve tekrarlı yüklemelerdir. Çerçeve sistemler bu tür etkilerde, özellikle mesnet kesitlerinde, alışık olmadıkları yön ve şiddette iç kuvvetler ile karşılaşırlar. Yapı sistemlerinin yatay kuvvetler altoda çözümleme yöntemlerinde genelde doğrusal çözümleme yöntemleri kullanılır. Bu yöntemlerde doğrusal olmayan kapasite belirli katsayılarla gözönünde bulundurulur ve doğrusal etki bu katsayılar ile azaltılarak çözümleme yapılır. Boyutlamada kapasite kavramının ve doğrusal olmayan çözümleme yöntemlerinin gelişmesi ile çözümleme yöntemleri de yerdeğiştirme kontrollü doğrusal olmayan çözümlemelere doğru gelişmekte ve değişmektedir. Doğrusal olmayan çözümleme yöntemleri sayesinde doğrusal sınır ötesindeki kapasiteden daha etkin yararlanılmakta ve daha ekonomik kesitler üretilebilmektedir. Doğrusal olmayan statik itme analizi ve performans metodu da yapı sistemlerinin boyutlandınlmasmda kullanılan yöntemlerdendir. Bu yöntemler kullanılarak yapı sisterrüerinin göçme şekilleri de belirlenebilir ve göçmeye karşı sabit bir güvenlik elde edilir. Doğrusal olmayan çözümleme yöntemlerinin uygulanabilmesi, yapı elemanlarının ve sistemlerinin süneklik özelliğine bağlıdır. Bu aşamada süneklik, doğrusal olmayan şekil değiştirme ve yerdeğiştirme yapabilme özelliği olarak tammlanabilir. Sünek kesit ve sistemler sayesinde kapasite dayalı boyutlandırma ve doğrusal olmayan çözümlemeler kullanılabilir duruma gelir. Bu çalışmada doğrusal olmayan statik itme çözümlemesinin tipik bir betonarme çerçeve sistem üzerinde, değişik malzeme ve sargı durumlarına göre incelenmesi verilmiştir. Sargı donatısı artırıldıkça ve malzeme kaliteleri yükseldikçe sistemin daha sünek davrandığı, daha az plastikleşme bölgeleri ile sistemde daha fazla yatay kuvvet kapasitesi bulunduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
NONLINEAR BEHAVIOUR OF A REINFORCED CONCRETE FRAME SYSTEM SUMMARY The earthquake forces are lateral forces that are applied to a structural system different from the vertical service loads. Earthquake forces are cyclic loads and structural systems are not used to resist these forces. Generally, linear analysis methods are used in design and analysis of structural systems subjected to earthquake forces. Nonlinear capacity of the structural system is represented by some factors and linear forces are reduced by these factors. With the development of capacity based design and nonlinear analysis procedures, the analysis methods progress towards nonlinear analysis controlled by displacements. Nonlinear capacity of a structural system can be determined by nonlinear analysis procedures and economical sections can be achieved. Nonlinear static analysis and performance based design are the optimum procedures to design a structural system. According to these procedures, a uniform factor of safety for structural failure can be determined. Also the collapse form of the structural system can be determined. Nonlinear procedures need ductility in members and the structural system. Ductility can be defined as the ability to perform nonlinear deformations and displacements. In ductile members and systems nonlinear analysis procedures can be applied. The presented thesis explains a nonlinear static procedure of a structural system subjected to earthquake loading in addition to vertical load and gives three examples consisting of reinforced concrete structural system having various degrees of confinement and material qualities. The numerical results show that the performance of the structural system increases as the confinement ratio and the material quality get better.