Spathiphyllum türlerinde direk ve indirek somatik embriyogenesis
Direct and indirect somatic embriogenesis in Spathiphyllum sp.
- Tez No: 154693
 - Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. CANAN CAN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Biyoloji, Biology
 - Anahtar Kelimeler: in vitro, klonal çoğaltım, sterilizasyon, Spathiphyllum, Plant tissue culture, clonal propagation, sterilization, Spathiphyllum. 11
 - Yıl: 2004
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 45
Özet
oz Spathiphyllum TÜRLERİNDE DİREK VE İNDİREK SOMATİK EMBRİYOGENESİS BOZKURT, Fatma Selda Yüksek Lisans Tezi, Biyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Yard. Doç. Dr. Canan Can Eylül 2004, 37 sayfa Barış çiçeği olarak da bilinen Spathiphyllum sp., Araceae familyasına bağlı olup beyaz çiçekleri ve zengin koyu yeşil yaprakları olan bir bitkidir. Tüm dünyada son derece popüler olup, ülkemizde de fazlasıyla tercih edilen dekoratif bir süs bitkisidir. Bu çalışmada in vivo da gelişen Spathiphyllum wallisi ev. Sweet Pablo' nun yaprak, petiyol, kök ve kök sadece büyüme noktaları eksplantlarının sterilizasyonu ve bitki doku kültürü teknikleri ile klonal olarak çoğaltılması üzerine farklı sitokinin ve oksin hormonlarının etkileri araştırılmıştır. Sterilizasyon sorunu kurulan denemelerle çözülmüş, yaprakta kontaminasyon % 0' a, petiyolde % 8.3' e ve kök büyüme noktalarının sterilizasyonunda ise % 2.2' ye kadar indirgenebilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DIRECT AND INDRECT SOMATIC EMBRIOGENESİS IN Spathiphyllum sp. BOZKURT, Fatma Selda MSc in Biology Supervisor: Asst. Prof. Dr. Canan CAN Sep 2004, 37 pages Spathiphyllum sp. belongs to Araceae family and known as peace flower. The plants have white flowers and dark green leaves. It is a popular plant in the world and in our country it is preferred as indoor decorative plant. In this study, research was conducted to determine efficient sterilization procedure from leaf, root, petiole and growth tips of root explants. Different auxin and cytokinin combinations and concentrations were tested for in vitro clonally propagation of Spathiphyllum wallisi cv. Sweet Pablo. The contamination rates were reduced to 0%, 8.3% and 2.2% in leaf, petiole and root tips, respectively.