Bartın yöresinde fidanlarda ve süs bitkilerinde zarar yapan böcekler
Harmful insects of ornamental plants in bartın area
- Tez No: 196417
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AZİZE TOPER KAYGIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bartın yöresi, süs bitkileri, zararlı böcekler
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
Bartın yöresini kapsayan çalışma alanı içerisinde, doğal olarak yetişen veya kültürü yapılanpek çok otsu ve odunsu süs bitkisi bulunmaktadır. Bunlar, genellikle Apocynaceae; Neriumoleander, Araceae; Dieffenbachia amoena seguine, Spathiphyllum sp., Betulaceae; Alnusglutinosa ssp. glutinosa Caprifoliaceae; Lonicera sp., Celastraceae; Aucuba japonica.,Euonymus latifolius, Euonymus japonicus cv. ?Aureo pictum?, Cupressaceae; Cupressussenpervirens, Hdrangeaceae; Philadelphus sp., Iridaceae; Freesia sp., Malvaceae; Hibiscusmutabilis, Hibiscus syriacus ?blue bird?, Moraceae; Morus pendula, Morus alba ?pendula,Pinaceae; Abies bornmülleriana Mattf., Pinus brutia Ten., Pinus nigra Arnold., Pinuspinea Pinus pinaster, Primulaceae; Cyclamen sp., Rosaceae; Amygdalis persica, Malus sp.Rosa L. sp., Fragaria vesca, Cotoneaster horizontalis., Salicaceae; Populus nigra L., Salixalba L., Umbelliferae; Coriandrum sativum, Urticaceae; Urtica dioica L.'dır.iiiÖZET (devam ediyor)Bu çalışmada yöredeki süs bitkilerinde zarar yapan böcek türleri ve bunların yaşambiçimleri ve zarar şekillerine yer verilmiştir. Arazi ve laboratuarda sürdürülen araştırmada,muhtelif tarihlerde farklı bölgelerdeki zararlı böcekler, atrap, aspiratör ve çeşitli tuzakyöntemleriyle toplanarak laboratuara getirilmiş, tespiti veya preparasyonu yapılarakmuhafaza altına alınmıştır.Tespit edilen böcek türleri, dahil oldukları takım ve familyalar ile birlikte şunlardır:ACAR NA (Tetrancyhidae; Tetranchus sp.), COLEOPTERA (Chrysomelidae; Chrysomelapopuli L., Crepidodera aurata Marsh., Plagiodera versicolora Laich., Curculionidae;Pissodes piceae llig., Scarabaeidae; Cetonia aurata L., Melolontha melolontha L.,Oxythrea cinctella Schm., Polyphylla fullo L.), DERMAPTERA (Forficulidae; Forficulaauricularia L.), HEM PTERA (Pentatomidae; Graphosoma italicum L., Aleyrodidae;Trialeurodes vaporarium Westw., Aphididae; Aphis fabae Scop., Aphis farinosa J. F.Gmelin, Aphis gossypii Glov., Aphis nerii Boyer de Fonscolombe, Macrosiphum rosae L.,Myzus persicae Sulz., Cercopidae; Cercopis vulnerata Rossi., Philoenus supimarius L.,Chaitophoridae; Chaitophorus leucomelas Koch., Cicadellidae; Cicadelle viridis L.,Coccidae; Coccus hesperidum L., Coccus longulus (Dauglas), Diaspididae; Leucaspispusilla Löv., Pseudaulacaspis pentagona Targ-Toz, Unaspis euonymi Comst., Lachnidae;Eulachnus rileyi Willms, Pseudococcidae), LEP DOPTERA (Libytheidae; Libythea celtisLaich., Lymantriidae; Lymantria dispar L., Saturniidae; Satunia pavonia L.,Thaumetopoeidae; Thaumetopoea pityocampa Schiff.), ORTHOPTERA (Gryllidae;Gryllus desertus Pal., Gryllotalpidae; Gryllotalpa gryllotalpa L.). Toplam olarak 6 takım,21 familya, 34 tür teşhis edilmiştir.
Özet (Çeviri)
There are a lot of native or cultured ornamental plants in Bartın area. These plants areherbaceous and woody species and the families included are Apocynaceae; Neriumoleander, Araceae; Dieffenbachia amoena seguine, Spathiphyllum sp., Betulaceae; Alnusglutinosa ssp. glutinosa Caprifoliaceae; Lonicera sp., Celastraceae; Aucuba japonica.,Euonymus latifolius, Euonymus japonicus cv. ?Aureo pictum?, Cupressaceae; Cupressussempervirens, Hdrangeaceae; Philadelphus sp., Iridaceae; Freesia sp., Malvaceae; Hibiscusmutabilis, Hibiscus syriacus ?blue bird?, Moraceae; Morus pendula, Morus alba ?pendula,Pinaceae; Abies bornmülleriana Mattf., Pinus brutia Ten., Pinus nigra Arnold., Pinus pineaPinus pinaster, Primulaceae; Cyclamen sp., Rosaceae; Amygdalis persica, Malus sp. RosaL. sp., Fragaria vesca, Cotoneaster horizontalis., Salicaceae; Populus nigra L., Salix albaL., Umbelliferae; Coriandrum sativum, Urticaceae; Urtica dioica L.vABSTRACT (continued)The objectives of this study are, to find out species of harmful insects, their biology,damages and distribution areas. Insect samples were collected from plants by net traps,special insect aspirators, and various insect traps for collections. For collection of ourmaterials in the field and for breeding them in laboratory the modern methods were used.Determined orders and families of the species are: ACAR NA (Tetrancyhidae; Tetranchussp.), COLEOPTERA (Chrysomelidae; Chrysomela populi L., Crepidodera aurata Marsh.,Plagiodera versicolora Laich., Curculionidae; Pissodes piceae llig., Scarabaeidae; Cetoniaaurata L., Melolontha melolontha L., Oxythrea cinctella Schm., Polyphylla fullo L.,),DERMAPTERA (Forficulidae; Forficula auricularia L.), HEM PTERA (Pentatomidae;Graphosoma italicum L., Aleyrodidae; Trialeurodes vaporarium Westw., Aphididae; Aphisfabae Scop., Aphis farinosa J. F. Gmelin, Aphis gossypii Glov., Aphis nerii Boyer deFonscolombe, Macrosiphum rosae L., Myzus persicae Sulz., Cercopidae; Cercopisvulnerata Rossi., Philoenus supimarius L., Chaitophoridae; Chaitophorus leucomelasKoch., Cicadellidae; Cicadelle viridis L., Coccidae; Coccus hesperidum L., Coccuslongulus (Dauglas), Diaspididae; Leucaspis pusilla Löv., Pseudaulacaspis pentagona Targ-Toz, Unaspis euonymi Comst., Lachnidae; Eulachnus rileyi Willms, Pseudococcidae),LEP DOPTERA (Libytheidae; Libythea celtis Laich., Lymantriidae; Lymantria dispar L.,Saturniidae; Satunia pavonia L., Thaumetopoeidae; Thaumetopoea pityocampa Schiff.),ORTHOPTERA (Gryllotalpidae; Gryllotalpa gryllotalpa L. Gryllidae; Gryllus desertusPal.,). 6 ordo, 21 family and 34 species diagnosied in the total.Keywords : Bartın area, ornamental plants, harmful insectsScience Code: 502.02.01vi