Barış zambağının (Spathiphyllum) bazı çeşitlerinde mikroçoğaltım olanaklarının araştırılması
Researches on micropropogation for Barış zambağı (Spathiphyllum) varieties
- Tez No: 284117
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YEŞİM YALÇIN MENDİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: Doku kültürü, Spathiphyllum, in vitro, mikroçoğaltım
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu çalışmada, Spathiphyllum'un 3 çeşidinin (Spathiphyllum `Sweet Dario', Spathiphyllum. Sweet Chico', Spathiphyllum `Sweet Cupido'), sürgün ucu kültürü yöntemiyle mikroçoğaltımı hedeflenmiştir. Mikroçoğaltımın birinci denemesinde bitkicikler, Kin (Kinetin) (0.0, 1.0, 2.0 mg/l) ve BA( Benziladenin) (0.0, 1.0, 2.0 mg/l) içeren MS ortamında kültüre alınmıştır. Çalışmanın ikinci denemesinde, 3 çeşitte, BA (0.0, 0.5, 1.0, 2.0 mg/l) ve NAA (0.0, 0.5, 1.0 mg/l)'nın 12 farklı kombinasyonu kullanılarak kardeşlendirme oranları incelenmiştir. Üçüncü denemede ise yüksek BA (0.0, 2.0, 4.0, 8.0 mg/l) ve NAA (0.0, 2.0, 4.0 mg/l)'nın 12 farklı kombinasyonunu içeren MS ortamlarına bitkicikler aktarılarak kardeşlenme oranları ve yüksek sitokinin konsantrasyonunun neden olduğu somaklonal varyasyonlar incelenmiş ve istatistiksel olarak hesaplanmıştır.BA-Kin denemelerinden elde edilen en iyi kardeşlenme oranı her iki çeşit için 1.0 mg/l BA içeren MS ortamından elde edilmiş olup S. `Sweet Dario' 'da 1.0 mg/l BA'da 14.3, S. `Sweet Chico` 'da. ise 13.5, 1 mg/l Kin' de ise sırasıyla 7.5 ve 4.5 sürgün/eksplant oranında saptanmıştır. BA-NAA ile kurulan 12 farklı denemede ise en iyi kardeşlenme oranı sırasıyla 3 çeşitte (Spathiphyllum `Sweet Dario', Spathiphyllum `Sweet Chico' ve Spathiphyllum `Sweet Cupido') 15.3, 17.8 ve 18 sürgün/eksplant olarak 1.0 mg/l BA içeren ortamda kaydedilmiştir. Üçüncü denemede ise 8.0 mg/l BA içeren ortamlarda gelişen bitkiciklerde yaprakların mızrak şeklinde deforme olduğu ve somaklonal varyasyon görüldüğü hem görsel hem de RAPD analizleri kullanılarak saptanmıştır
Özet (Çeviri)
In this study, micropropagation of three cultivars of Spathiphyllum was studied by shoot tip culture. In the first step of micropropagation, plantlets were transferred in to the MS media containing Kin (0.0, 1.0, 2.0 mg/l) and BA (0.0, 1.0, 2.0 mg/l. In the second part of the study, multiplication ratio of three varieties of Spathiphyllum was tested in the MS media containing BA (0.0, 0.5, 1.0, 2.0 mg/l) and NAA (0.0, 0.5, 1.0 mg/l) combinations. In the third part of the study, multiplication ratio and epigenetic variation caused by high cytokinin of three varieties of Spathiphyllum were tested in the MS media containing BA (0.0, 2.0, 4.0, 8.0 mg/l) and NAA (0.0, 2.0, 4.0 mg/l) combinations. The results were analysed statisticaly.The highest proliferation ratios in the media containing 1.0 mg/l BA for two varieties were 14.3 shoot/explant for S. dario and 13.5 shoot/ eksplant for S. chicco. The media containing 1.0 mg/l Kin showed that 7.5 shoot/explant and 4.5 shoot/explant for two varieties, respectively. The best proliferation ratios in MS media containing BA (0.0, 0.5, 1.0, 2.0 mg/l) and NAA (0.0, 0.5, 1.0 mg/l) combinations were obtained from 1 mg/l BA alone as 15.3, 17.8 ve 18 shoots/explant for three Spathiphyllum varieties (Spathiphyllum `Sweet Dario?, Spathiphyllum. `Sweet Chico?, Spathiphyllum `Sweet Cupido?,) respectively. In the third study, the plantlets grown in the MS media containing 8.0 mg/l BA showed leaf deformity and somaclonal variation. This variation was determined by morphologic and RAPD analysis.