A study to determine the relationship between yarn quality and spindle speed
İplik kalitesi ile iğ hızının arasındaki ilişkiyi belirlemek üzerine bir çalışma
  1. Tez No: 154702
  2. Yazar: SALİH BİLECEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ KİREÇCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: On-line kalite kontrol, iplik hataları, ring iplik makinası, iplik çeşitleri, iplik düzgünsüzlüğü, fotoelektrik sensör, pozisyon kontrolü. iv, Quality, quality control, yarn faults, ring spinning machine, spindle, spindle speed, yarn unevenness, yarn hairiness. III
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
ÖZ İPLİK KALİTESİ İLE İĞ HIZININ ARASINDAKİ İLİŞKİYİ BELİRLEMEK ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA BİLECEN Salih Yüksek Lisans Tezi, Tekstil Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Ali KİREÇÇİ Nisan, 2034 Tekstil; hayatımızda yataklık, kıyafet ve döşemelikten özel kullanıma kadar sanayinin birçok farklı dalında önemli bir rolü vardır. İnsanlar günümüzde eskiye nazaran ne giydiklerine ve özellikle giyside kaliteye daha fazla ilgi gösteriyorlar çünkü bu modern toplumda onların karakterlerinin ve stillerinin bir parçasıdır. Moda kıyafetler veya bilmen markaların kıyafetlerini giymek kalite ışığında bireylerin son otuz yıldır özellikle son on senedir genel davranışıdır. Kalite sadece tekstil ürünlerinin değil, diğer bütün ürünlerinde seçiminde en önemli kriterlerden biri olmuştur. İplik kalitesi kumaş ve dolayısıyla kıyafetlerin kalitesine etki eden en önenli unsurlardan biridir. Ring iplik eğirme metodu, optimum özelliklere sahip ipliği üretebilen tek method olmasına rağmen, rotor iplik eğirme metodu, hava jetli iplik eğirme metodu, sürtünme iplik eğirme metodu vs. gibi yeni metodların getirdiği çok yüksek üretim hızlarına kıyasla üretim hızı öldükçe düşük kalmıştır. Bu çalışmada, ring iplik eğirme makinesinin yüksek iğ devirlerinde kaliteli iplik üretip üretmediği veya yüksek iğ devirlerinde çalışmaya uygun olup olmadığı analız edilebilmesi için, iplik kalite parametleri ile iğ hızının ilişkisinin saptanması amaçlanmıştır. Bu amaçla iki deney düzeneği kullanılmıştır ve düzeneklerden alınan sonuçlar birbirleriyle ve standard değerler ile karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A STUDY TO DETERMINE THE RELATIONSHIP BETWEEN YARN QUALITY AND SPINDLE SPEED BİLECEN Salih M. Sc. thesis, Textile Engineering Department Supervisor: Prof. Dr. Ali KİREÇÇİ April, 2004 Textiles have a very important role on our lives from furnishing, beddings and clothing to more specific uses in many different sections in the industry. People are more interested in what to wear today comparing the past, since it is a part of their character or style in the modern society. Wearing fashionable garments or garment of well-known brands in the light of quality is the general behavior of individuals in the past thirty years, especially in the last decade. Quality has become one of the most important criteria when choosing a product, not only in the textiles but also in the other types of the products. Yarn quality is one of the major quality parameters that affect the fabrics' and finally garments' quality. Although ring spinning is the method to produce yarns with optimal characteristics, its production rate is considerably low comparing the very high production rates of the new methods today. There are many new yarn production methods today such as rotor spinning, air-jet spinning, friction spinning, air-vortex spinning etc. In this study, it is aimed to find the relationship between yarn quality and spinning speed in order to analyze whether or not ring spinning system is suitable to work with high spindle speeds or capable of producing good quality yarns at high spindle speeds. Two different experimental setups are used for this purpose and the results are compared to each other and standard values.