Gaziantep doğasında ve kültürde yetişen pinus SSP. türlerinin biyoekolojik özellikleri
Biologic features of pinus SSP. species cultivated and spreading in Gaziantep
- Tez No: 154701
- Danışmanlar: DOÇ.DR. YUSUF ZEYNALOV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Pinus, introdüksiyon, biyoekoloji, Gaziantep, Pinus, introduction, bioecology, Gaziantep
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Öz GAZİANTEP DOĞASINDA VE KÜLTÜRDE YETİŞEN PİNUS SSP. TÜRLERİNİN BİYOEKOLOJİK ÖZELLİKLERİ FIRAT, Şeydi Yüksek Lisans Tezi, Biyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Yusuf Zeynalov Eylül 2004, 90 sayfa Çalışma 2002-2004 yıllan arasında Gaziantep merkez ve ilçelerinde doğal olarak yayılış gösteren ve kültürde yetiştirilen Pinus L. türlerinin tespiti ve biyoekolojik özelliklerinin incelenmesi üzerine yapılmıştır. Araştırma alanına periyodik olarak arazi çıkışları yapılmış toplanan örnekler herbaryum materyali haline getirilmiş ve Gaziantep Üniversitesi Botanik Bahçesine introdüksiyonu yapılmış ve daha sonra biyoekolojik özellikleri incelenmiştir. Yapılan teşhis çalışmaları sonucunda 6 tür tespit edilmiş bununla birlikte 2 türün doğal olarak yayılış göstermekte ve 4 tür de kültürdür. Bu türler ile Monteri çamı (Pinus radiata D. Don.) ve Sarıçam (Pinus sylvestris L.) Gaziantep Üniversitesi Botanik bahçesine introdüksiyonu yapılmıştır. Sonuç olarak Pinus ssp. türlerinin çimlenme, kök ve gövdelerinin büyüme ve gelişmeleri gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT BIOLOGIC FEATURES OF PINUS SSP. SPECIES CULTIVATED AND SPREADING IN GAZİANTEP FIRAT, Şeydi M.Sc. in Biology Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Yusuf ZEYNALOV September 2004, 90 pages The study was carried out between 2002 and 2004 on determining and examining of bioecologic features of natural and cultivated Pinus sps. species spreading central and the other regions of Gaziantep province. Periodic field surveys were performed to the study area; the collected specimens were prepared as herbarium materials. As a result of these diagnostic studies; 6 Pinus ssp. species were identificated. In addition; 2 species were natural and 4 species were cultivated. These species both of Monteri pine {Pinus radiate D. Don.) and Scotch pine {Pinus sylvestris L.) were cultivated to the Botanic Garden of Gaziantep University. As a result of this study; Pinus ssp. species is germinations, roots and stems growing features were observed.