Optical and electrical charecteristics of CdSe thin films deposited by spray pyrolysis method
Püskürtme tekniği ile elde edilen CdSe ince filmlerinin optik ve elektriksel özelliklerinin incelenmesi
  1. Tez No: 154737
  2. Yazar: CEMİL AKDOĞAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA ÖZTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Püskürtme, ince film ve CdSe. m, Spray pyrolyisis, thin film and CdSe. u
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
ÖZET PÜSKÜRTME TEKNİĞİ İLE ELDE EDİLEN CdSe İNCE FİLMLERİNİN OPTİK VE ELEKTRİKSEL ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ AKDOĞAN Cemil Yüksek Lisans Tezi Fizik Mühendisliği Tez yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Mustafa Öztaş Ocak 2004, 68 sayfa Bu çalışmada, cam madde üzerine Cd:Se'nin değişik derişim ve değişik madde sıcaklıklarında, püskürtme metodu ile CdSe ince filmi elde edilmiş ve bu filmin elektrik ve optik yapı özellikleri incelenmiştir. CdSe ince film örneklerinin Hail mobilitileri ve dirençleri karanlıkta Van der Pauw tekniği ile bulunmuştur. Ayrıca CdSe ince filminin optik soğurma katsayıları optik ölçümlerle bulunmuş ve bu değerler kullanılarak bu filmin enerji band aralıkları tespit edilmiş ve bu filmin kristal yapısının X^ ışınları toz kırınım yöntemi ile Wurtzite kristal yapıya sahip olduğu gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT OPTICAL AND ELECTRICAL CHARACTERISTICS OF CdSe THIN FILMS DEPOSITED BY SPRAY PROLYSIS METHOD AKDO?AN Cemil M. Sc. in Engineering Physics Supervisor: Assist. Prof. Dr. Mustafa Öztaş January 2004, 68 Pages In this study, CdSe thin films have been developed on glass substrates with different concentrations of Cd:Se and at different substrate temperatures by using spray pyrolysis method and then the electrical and optical properties of these films have been investigated. The Hall Mobilities and resistivities of the CdSe thin film samples were obtained by using Van der Pauw method in dark. Furthermore, the optical absorption coefficient of CdSe film was found from optical measurement and using this result energy band gap of that film was calculated. It was shown that this film has wurtzite crystal structure by using the X-ray diffraction powder method.