Yarı parametrik regresyon yönteminin hayvancılıkta kullanımı
Using semiparametric regression in animal science
  1. Tez No: 154753
  2. Yazar: BARIŞ KAKİ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. LEVENT TÜRKMUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Zooloji, Zoology
  6. Anahtar Kelimeler: Yarı parametrik regresyon, Düzleştirme yöntemleri, Backfitting Algoritması, Yarı parametrik eklemeli modeller, Semiparametric regression, Smoothing methods, Bacfitting algorithm, Additive semiparametrik models. m
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 41
Özet
ÖZET YARI PARAMETRIK REGRESYON YÖNTEMİNİN HAYVANCILIKTA KULLANIMI KAKİ, Banş Yüksek Lisans Tezi, Zootekni Ana Bilim Dalı Tez Danışmanı: Prof. Dr. B. Levent TÜRKMUT Şubat 2004, 28 sayfa Yan parametrik regresyon yöntemi longitudinal yapıdaki verilerin analizinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Yarı parametrik regresyonda, parametrik ve parametrik olmayan fonksiyonlar kullanılan modelde birlikte yer alır. Bu çalışmada, parametrik olmayan düzleştirme fonksiyonu ve sürekli bağımsız değişkenler için doğrusal bir fonksiyon kullanılarak oluşturulan yarı parametrik regresyon yöntemiyle çeşitli dönem koyun ağırlıklarının sütten kesim ağırlığı üzerine etkisi incelenmiştir. Bununla birlikte aynı verilere uygulanan yarı parametrik regresyon bulgularıyla parametrik ve parametrik olmayan regresyon modellerinden elde edilen bulguları karşılaştınlmıştır. Parametrik regresyon analizleri en küçük kareler tahmin yöntemine göre yapılmıştır. Yarı parametrik ve parametrik olmayan regresyonda parametre tahminleri backfitting algoritması kullanılarak yapılmıştır. Parametrik olmayan regresyonla verilere ilişkin yeterli bilgi elde edilmemiştir. Bununla birlikte parametrik regresyonda kalıntıların otokorelasyonlu olmasından dolayı regresyonun kalıntıların bağımsızlığı varsayımı geçerli olmamıştır. Yarı parametrik yöntemin longitudinal yapıdaki veriler için herhangi bir transformasyon yapılmadan parametrik modellerden daha kapsamlı sonuçlar verdiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT USING SEMIPARAMETRIC REGRESSION IN ANIMAL SCIENCE KAKÎ, Bans MSc, Animal Science Supervisor: Prof. Dr. B. Levent TÜRKMUT February 2004, 28 pages Methods of semiparametric regression is.. widely used in the analysis of longitudinal data. In semiparametric regression the used model consist of both parametric and nonparametric functions. In this study, the semiparametric regression by using smoothing nonparametric function and linear function for covariatre used to investigate the effects of sheep weights on weaning weights in various season. However, the results obtained from semiparametric regression were compared with both those of parametric and nonparametric regressions. The analysis of parametrik regression was carried out by least square. Estimation of parameters in semiparametric and nonparametric regressions were estimated by bacfitting algorithm. Nonparametric regression did not give enough information about data. On the other hand, independence of the residuals was not the case due to autocorrelation among in parametric regression.