Patates böceği (Leptinotarsa decemlineata say.) (Coleoptera:Chrysomelidae)'nin beş farklı patates çeşidi üzerindeki yaşam çizelgeleri
Life table and biology of colorado potato beetle (Leptinotarsa decemlineata say.) (Coleoptera:Chrysomelidae), feeding on five different potato varieties
- Tez No: 154754
- Danışmanlar: PROF.DR. BÜLENT YAŞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: LepthtoU&sa decemlineata^ Colorado potato beetle, potato variety, ute tame, biology
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 36
Özet
ÖZET PATATES BÖCEĞİ (LEPTINOTARSA DECEMLINEATA SAY.) (COLEOPTERA:CHRVSOMELIDAE)'NİN BEŞ FARKLI PATATES ÇEŞİDİ ÜZERİNDEKİ YAŞAM ÇİZELGELERİ GÜNGÖR, M. Akif Yüksek Lisans Tezi, Bitki Korama Anabilim Pah Tez Danışmanı: Prof. Dr. Bülent YAŞ AR Haziran 2004, 20 sayfa Bo çalışma palates böceği Lepttnotarsa decemlineata'ma ergin ve laıvabnnm Afflia, R^tnler“ Kfcgfima”Gıanola ve Caspar palates ( yaşam çizelgesini cikgrmak ve ^f^tJtam bu çeşitlerden hangjb ettiğim saptamak amacıyla yapılmıştır. Tflm denemeler 25±1 *C srcakfok, %65±5 orantılı nem ve 16:8 saat aydınlatmalı koşullara sahip iklim odasında yürütülmüştür. Toplara ergin öncesi gelişme sûresi en uzun Granola patates çeşidi(35.88 gön) özerinde beslenenlerde olurken, en kısa süre Caspar patates çeşidi (3 L33 gön) üzerinde beslenenlerde olmuştur. En yüksek y umurla ölüm oranı Marfona patates çeşidi (%56.84) üzerinde beslenenlerde atarken, en düşük yumurta ölüm oram Pasinler patates çeşidi (%2Ö) rı/erinrfe beslenenlerde olıııııştuı1. Elgin öncesi dönemlerinin (kava + pupa) toplam öîüm oranlan sırasıyla %78.Î9 Maribna çeşidi üzerinde, %67.74 Granola çeşidi özerinde, %5937 Pasinler çeşidi üzerinde, %56.10 Agria çeşidi fizerinde «e %28.57 Caspar çeşidi üzerinde olmuştur. En yüksek larva fflnıııteri g*npirifc f, fühttat^fe «iıtuı^fur l^srklı palates yeşitleıiııiıı Patates böceğımn Patates böceğisin günde bıraktığı yumurta sayısı Pasinler çeşidi üzerinde 14.% adet,GtanoIa çeşidi ü^zerinde 14.19 adet, Marfbna çeşidi üzerinde 11.73 adet, Caspar çeşidi fizerinde 11.60 adet ve Agria çeşidi üzerinde 6.86 adet olmuştur. Toplam bnakdan yumurta sayısı ese sırasıyla Pasinler çeşidi üzerinde 499.5 adet, Caspar çeşidi üzerinde 477 adet, Granola çeşidi fizerinde 445 adet, Marfona çeşidi özetinde 38933 adet ve Agria çeşidi Owjiiftfle 303.75 adet olarak balunmaştrır. Eşey oranlan ise çeşitlere göre şu şekilde sıralanmıştır, Marfona çeşidi fizerinde %63, Agria çeşidi üzerinde %61, Caspar çeşidi üzerinde %52, Pasinler çeşidi üzerinde %50 ve Granola çeşidi üzerinde %37. Kalıtsal Anane yeteneği (r“) Marfona çeşidi öderinde 0.110, Pasinler çeşidi üzerinde 0.099, Caspar çeşidi üzerinde 0.095, Agria çeşidi fizerinde 0.083 ve Granola çeşidi fizerinde 0.078 dişi/dişi/gün olarak f”ify“”»'fl»r Ksjh^sai fireme yeteneği en yüksek Marfona çeşidi üzerinde beslenenlerde bulunnnıştnr. Net üreme gücü ise (ReX Pasinler çeşidi üzerinde 225.16, Caspar çeşidi üzerinde 218.46, Agria çeşidi üzerinde 174.08, Marfona çeşidi üzerinde 160.44 ve Granola çeşidi üzerinde 145.97 dişi/dişi olarak bulunmuştur. Net fireme gücü, en yüksek olarak Pasinler çeşidi fizerinde beslenenlerde olmuştur. Dol süresi (T0) ise en uzun Granola çeşidi üzerinde (63.53 gün) beslenenlerde olurken en kısa Marfona çeşidi üzerinde beslenenlerde olmuştur (4531 gün).Sonuç olarak, denemeye alman çeşitler arasında Patates böceğinin en az zarar yaptığı saplanan Marfona çeşidinin yıllık veriminin de iyi olmasından dolayı üreticiler famfirafan tercih edilen bir tfir olması, ta çeşidin ülkemizde Palates böceğinin sumu o&JBğa alanlarda ta «tfigltyi karşı (betimi önerilmesi gereken bir Ananlar Kelimeler: lepünotarsa decemlineata, patates böceği patates çeşidi, yaşara çizelgesi, biyoloji, besin tercihi
Özet (Çeviri)
ABSTRACT LIFE TABLE AND BIOLOGY OF COLORADO POTATO BEETLE LEPTINOE4RSL1 DECEMUNFATA SAY (COLEOPTERA: CHR YSOM ELIDAE), FEEDING ON FIVE DIFFERENT POTATO GÜNGÖR, M. Akif Prof. Dr. Bülent YAŞAR Tins stady was earned oat to determine tbe nutritional preference and life the larvae and adults of Colorado potato beetle among potato varieties of Agria, Pasinler, Marfona, Granola and Caspar. All the experiments were conducted in a climate chamber set at 25M °C, 65±5 % RH and under 16:8 (L:D) h (31.33davs). The highest egg mortality varietv (56.84%) and the least «as on 78.19% on Marfona. 67.74% on Granola 59.57% on Pasinler. 56. 10% on. 28.57% on Caspar varieties. The highest larval mortalities wei 11.73 eggs on Marfona, 11.60 eggs on Caspar and 6.86 eggs on Agria Tool fecundities on potato varieties ranged between 499.5 eggs (Pasinler). 477 eggs (Caspar), 445 eggs (Granola). 309.33 eggs (Marfona) and 303.75 eggs %6K%52, %50 and %37 on Marfona, Agria, Caspar, Paanler and Granola potato varieties, respectively. The intrinsic rates of increase (rm) were 0.110, 0.099, 0.095, 0.083 and 0.078 on Marfona- Pasinler, Caspar, Agria and Granola potato varieties, TİM» lllatuml «*«*, ? ?????.?MB m. J... - # ?-,?“-. _m_ fe.,.,,.»f.. -l«»îl_- #._» \ mm. ”BBS* itijiflBSl fljay lifflECWIJC ItllflllrCir wB ^SwfS CKST lBlrallB tfCfmg f dI-I TOaK arfona variety. The net reproductive rates (R,,) were 225.16, 218.46, 174.08, 160.44 and 145.97 on Pastnler, Caspar, Agria, Marfona and Granola potato 1.QC H^m BE* KrWKHffliViiySr HHC WHS (HI faSDlEu VoTlwY. r (41.51 days). The results in tins study showed