Bileşik manyetik yapılarda dört spin etkileşiminin rezonans olaylarına etkisi
The effect of the four spin interaction on resonance events in compound magnetic structures
- Tez No: 154756
- Danışmanlar: PROF. DR. BAHŞELİ GULİYEV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Manyetik Kristallerde dört spin etkileşimi, Spin dalgalan
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 40
Özet
ÖZET BİLEŞİK MANYETİK YAPILARDA DÖRT SPİN ETKİLEŞİMİNİN REZONANS OLAYLARINA ETKİSİ YILDIZ, Nergiz Yüksek Lisans Tezi, Fizik Ana Bilim Dalı Tez Danışmanı: Prof. Dr. Bahşeli GULİYEV Ocak 2004, 30 sayfa Bu çalışmada bileşik manyetik yapılı kristallerde dört spin etkileşiminin manyetik özelliklerine etkisi incelenmiştir. Dört spin etMeşiminin manyetik yapısının temel durumuna ve spin dalgalarının enerjisine katkısı değerlendirilmiştir. Bulunan sonuçlara göre dört spin etkileşimi temel durumun manyetik alanında davranışım değiştirmektedir. Öte yandan dört spin etküeşiminin katkısı ile spin dalgalarının enerjisi de değişmektedir. Dört spin etkileşiminin temel duruma katkısını belirten artış dört spin etkileşim parametrelerinin içerdiği tespit edilmiştir. Bu artışı deneysel olarak değerlendirmekle uygun parametreler bulunabilir. Bulunmuş genel sonuçlar belli malzeme olarak QEu uygulanabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECT OF THE FOUR-SPIN INTERACTION ON RESONANCE EVENTS IN COMPOUND MAGNETIC STRUCTURES YILDIZ, Nergiz Msc, Physics Supervisor: Prof. Dr. Bahşeli GULİYEV January 2004, 30 pages In this work the effect of the four-spin interaction on the magnetic characteristics of compound magnetic crystals was investigated. The contribution of the four-spin interaction to the ground state of a magnetic structure and to the energy of t he spin waves was e valuated. A ccording t o the o btained r esult t he four-spin interaction changes its behavior in a ground state magnetic field. On the other hand, because of the effect of the four spin interaction the energy of the spin waves also changes. The increase which determines the contribution of the four-spin interaction to the ground state was found to include the four-spin interaction parameters. By experimentally evaluating this increase appropriate parameters can be found. The obtained general results can be applied to specific materials such as QEu crystals. Keys Word: Magnetic, four spin interaction, spin waves. Ill