Van şartlarında silaj amacıyla yetiştirilen bazı mısır (Zea mays L.) çeşitlerinin verim ve verim unsurlarının belirlenmesi
Determination of yield and yield components of some corn (Zea mays L.) cultivars grown as silage purposes in Van conditions
- Tez No: 154757
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Mısır, Zea mays, çeşit, silaj, verim, Corn, Zea mays, cultivar, silage, yield. m
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
ÖZET VAN ŞARTLARINDA SILAJ AMACIYLA YETİŞTİRİLEN BAZI MISIR {Zea mays L.) ÇEŞİTLERİNİN VERİM VE VERİM UNSURLARININ BELİRLENMESİ SÖNMEZ, Mehmet Yüksek Lisans Tezi, Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Doç. Dr. ibrahim YILMAZ Mart 2004, 42 sayfa Bu çalışma, Van ekolojik koşullarına uygun silajlık mısır çeşitlerini ve bu çeşitlerin verimle ilgili bazı tarımsal özelliklerini belirlemek amacıyla 2002 ve 2003 yıllarında Van Tarım Meslek Lisesi'ne ait arazide yürütülmüştür.“Tesadüf Blokları Deneme Desenine”göre her yıl için üç tekerrürlü olarak yürütülen denemede, yedi adet mısır çeşidi (OSSK-644, NS-640, NS-Balkan, NS-663, OSSK-713, OSSK-596 ve Rx-788) kullanılmıştır. Çeşitler arasında verim ve verim unsurları bakımından önemli farklılıklar belirlenmiştir. Çeşitlerin hasıl yem verimleri 7177.1-8448.2 kg/da; kuru ot verimleri ise 2158.7-2375.4 kg/da arasında değişmiştir. Denemede kullanılan çeşitler arasında verim ve silaj kalitesini etkileyen faktörler açısından bakıldığında en uygun çeşitlerin sırasıyla OSSK-644, OSSK-713, NS-Balkan ve Rx-788 olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DETERMINATION OF YIELD AND YIELD COMPONENTS OF SOME CORN (Zea mays L.) CULTIVARS GROWN AS SILAGE PURPOSES IN VAN CONDITIONS SÖNMEZ, Mehmet Msc, Field Crops Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ibrahim YILMAZ March 2004, 42 pages This study was conducted to determine suitable silage corn cultivars in Van conditions and some yield components of cultivars at the field of Van Agriculture High School in 2002 and 2003 years. The experimental design was a randomized complete block with three replication and seven corn cultivars (OSSK-644, OSSK- 596, OSSK-713, NS-663, NS-Balkan, NS-640 and Rx-788) were used in the experiment. Considerable differences were found among cultivars from the point of yield and yield components. Green herbage and hay yields of corn cultivars were determined between 71171-84482 kg/ha and 21587-23754 kg/ha, respectively. Among cultivars used in experiment the best cultivars for yield and factors effecting silage quality were determined as OSSK-644, OSSK-713, NS-Balkan and Rx-788.