Yeni İnsan dergisinin sistematik tahlili
Systematic analysis of the Yeni İnsan journal
- Tez No: 593598
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİ TAŞTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Yeni İnsan Dergisi, Celal Sılay, Sistematik Tahlili
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 627
Özet
Bu çalışmada Türk edebiyatının 1960-70'li yılarının önemli süreli yayınlarından biri olan ve Celal Sılay tarafından Ocak 1963'ten Eylül 1971'e kadar 105 sayı olarak çıkarılan Yeni İnsan dergisi ele alınmıştır. İncelemede Yeni İnsan dergisinin sistematik tahlili yapılarak, Cumhuriyet Dönemi Türk edebiyatına katkısı ve Türk dergicilik tarihi açısından önemi ortaya konulmaya çalışılmıştır. Çalışmamızın esas amacı günümüz okuruna resim ve yontu sanatlarında önemli eserler vermiş yerli ve yabancı sanatçıları tanıtma, onların önemli eserlerini gündeme getirme, diğer taraftan Yeni İnsan dergisinin diğer edebiyat sanat dergilerinden farklı bir dergi olduğunu göstermektir. Yapılan çalışmada bir yandan bu farklılığı ortaya koymak, diğer yandan da günümüze kadar önemi fark edilmemiş olan Yeni İnsan dergisine hak ettiği değeri kazandırabilmek hedeflenmiştir. Yeni İnsan dergisinin 105 sayısında yer alan yazarlar, edebi türler tespit edilmiştir. Derginin sistematik tahlili yapılarak edebiyat tarihimizin bir dönemine ışık tutmak ve sonraki araştırmacılara yardımcı olmak amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, one of the most important periodicals of Turkish literature in the 1960s and 1970s, the journal Yeni İnsan, published by Celal Sılay from January 1963 to September 1971, was published. In this study, the systematic analysis of Yeni İnsan magazine was made and its contribution to the Turkish literature in the Republican Era and its importance in terms of the history of Turkish journalism were tried to be revealed. The main purpose of our study is to introduce the local and foreign artists who have given important works in painting and sculpture arts to today's readers, to bring their important works to the agenda and to show that Yeni İnsan magazine is a magazine different from other literary art magazines. In this study, it is aimed to reveal this difference on the one hand and to gain the value it deserves to Yeni İnsan magazine which has not been realized until today. The authors and literary genres in the 105th issue of Yeni İnsan magazine were identified. The systematic analysis of the journal aimed to shed light on a period of our literary history and to assist future researchers. Key Words : Yeni İnsan magazine, Celal Sılay, Systematic Analysis.