Koç spermasının dondurulması ve tekrar kullanım olanaklarına yönelik yapılan araştırmalar ve beklenen gelişmeler
Studies regarding to the possibilities of freezing and reusing of ram semen and expected developments
- Tez No: 154768
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ÖZDAL GÖKDAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Zooloji, Zoology
- Anahtar Kelimeler: Koç spermi, dondurarak saklama, sulandırıcı, sperm depolanması, Ram semen, freezing, cryoconservation, diluents, semen storage ill
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
ÖZET KOÇ SPERMASININ DONDURULMASI ve TEKRAR KULLANIM OLANAKLARINA YÖNELİK YAPILAN ARAŞTIRMALAR ve BEKLENEN GELİŞMELER DAĞ, Muhammed Ali Yüksek Lisans Tezi, Zootekni Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Özdal GÖKDAL Ağustos 2004, 69 Sayfa Genetik kaynakların saklanarak gelecek yıllara aktarılmasının büyük bir önemi vardır. Sperm saklanması; tarım, biyoteknoloji, türlerin korunması ve klinik uygulamalardaki katkısından dolayı büyük bir potansiyele sahiptir. Koç sperminin saklanması, yapay tohumlama uygulamalarındaki yaran bakımından önemlidir. Spermin saklanması için, sıvı ve dondurularak saklama teknikleri geliştirilmiştir. Dondurulmuş sperm, taze spermle karşılaştırıldığında düşük bir fertilite göstermektedir. Dondurma işlemi, genellikle sperm niteliğinde ve fertilite oranında azalmaya neden olmaktadır. Depolama derecesi, soğutma oranı, sulandırıcıların kimyasal kompozisyonu, depolama ve tohumlama teknikleri, spermin sulandırılma oram ve çözünme hızı, çözünme sonrası sperm özellilerine ve dolayısıyla fertiliteye etki eden ana föktörlerdir. Bu çalışmada, dondurulmuş koç sperminin fertilitesine etki eden faktörler, koç sperminin dondurulması işleminde kullanılan metotlar ve yeni gelişlemeler incelenmiş. Dondurularak saklanan koç sperminin fertilite sonuçlan tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT STUDIES REGARDING TO THE POSSD3IIJTIES OF FREEZING and REUSING OF RAM SEMEN and EXPECTED DEVELOPMENTS DA?, Muhammed Ali Msc, Animal Science Supervisor. Asst Prof. Dr. Özdal GÖKDAL August 2004, 69 pages Preserving genetic resources for next millennium is of great importance, whereas the major contribution of conserving sperm has the potential in many applications such as agriculture, biotechnology, species conservation and clinical medicine. Storing of ram semen is of great importance to take advantage of Artificial Insemination. Liquid and frozen storage techniques have been developed for sperm conservation. Ram semen frozen is generally acknowledged to have an impaired fertility compared with fresh ram semen. Semen freezing processes generally causes a in decrease sperm quality and fertility rate. The combination of storage temperature, the cooling rate, chemical composition of extender, cryoprotectant concentration, freezing, insemination and storing methods, semen to diluent rate and thawing velocity on post-thaw sperm characteristics are the key factors that effect the fertility. In this study, factors influencing the fertility of stored ram semen and methods used for improvement and new trends in ram semen freezing are reviewed. Fertility results of frozen stored ram semen are also discussed.