Soğuk stresine maruz bırakılan mısır (Zea mays L.) bitkisinde, eksojen olarak uygulanan naftalen asetik asit (NAA), absisik asit (ABA), jasmonik asit (JA)'in etkileri ve anti-freeze proteinlerinin analizi
Investigation of the effects of exogenous naphtalen asetic acid (NAA), abscisic acid (ABA), jasmonic acid (JA) on maize plant (Zea mays L.) exposed to cold stress and analysis of anti-freeze proteins
- Tez No: 154769
- Danışmanlar: DOÇ.DR. PEYAMİ BATTAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Soğuk stresi, HPLC, SDS-PAGE, Mısır ( Zea mays, ABA (Absisik asit), JA (Jasmonik asit), NAA (Naftalen asetik asit), Cold stress, Maize plant (Zea mays L.), HPLC, SDS-PAGE, Abscisic acid (ABA), Naphtalen acetic acid (NAA), Jasmonic acid (JA) m
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
ÖZET SOĞUK STRESİNE MARUZ BIRAKILAN MISIR (ZEA MAYS L.) BİTKİSİNDE EKSOJEN OLARAK UYGULANAN NAFTALEN ASETİK ASİT ( NAA), ABSİSİK ASİT (ABA) VE JASMONİK ASİT (JA)'NIN ETKİLERİ VE ANTİ-FREEZE PROTEİNLERİNİN ANALİZİ EREZ, M. Emre Yüksek Lisans Tezi, Biyoloji Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Doç. Dr. Peyami BATTAL Temmuz-2004, 54 sayfa Bu çalışmada soğuk stresinin uygulandığı ortamlarda yetiştirilen mısır ( lea mays L.) bitkisine Naftalen asetik asit (NAA), Absisik asit (ABA), Jasmonik sit ( JA)'in farklı konsantrasyonları uygulandı. Çeşitli hormon uygulanan bitkilerde ormon miktarları yüksek performanslı sıvı kromotografisi ile anti-freeze proteinleri İDS-PAGE yardımı ile tayin edildi. Araştırma sonucunda Absisik asit uygulanan bitkiler ile soğuk stresi rasında önemli ilişkinin olduğu tespit edildi. Absisik asit' in soğuk stresi alışmalarında olumsuz çevre şartlarından en az şekilde etkilendiği, yapılan ılektroforez analizlerinde de diğer uygulamalarda fark edilmeyen özel, farklı «.oteinler sentezlediği görüldü. Jasmonik asit uygulanan bitkilerin, absisik asit uygulaması kadar olmasa da oğuk çevre şartlarına karşı tolerans geliştirdiği fark edildi. Gelişimlerinin ilk [önemlerinde iyi bir gelişme gösteren JA uygulanan bitkilerin soğuk ortam artlarının artışı ile birlikte toleranslarının azaldığı görüldü. NAA uygulanan bitkilerde gelişimin çok az olduğu saptandı. NAA lygulanan bitkilerin soğuk şartlar ile baş etmede yetersiz kaldığı belirlendi. Yapılan ınalizler sonucunda bu bitkilerin farklı proteinler sentezleyemedikleri ve soğuk ırtışı ile birlikte gelişimlerinin olumsuz etkilendikleri fark edildi. Yapılan uygulamalar ve analizler sonucunda soğuk şartlarına karşı en iyi oleransın ABA uygulanan mısır bitkilerinde olduğu, en düşük toleransın ise NAA lygulanan bitkilerde olduğu fark edildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INVESTIGATION OF THE EFFECTS OF EXOGENOUS NAA, ABA AND JA ON MAIZE PLANT (Zea Mays L.) EXPOSED TO COLD STRESS AND ANALYSİS OF ANTİ-FREEZE PROTEİNS EREZ, M. Emre MSc, Biological Science Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Peyami BATTAL July-2004, 54 pages In the present study, different concentrations of abscisic acid (ABA), ıapbtalen acetic acid (NAA) and jasmonic acid (JA) were applied on maize plant Zea mays L.) exposed to cold stress. Quantitative analysis of endogenous jhytohormon was performed by High Performance Liquid Chromatograph (HPLC) aid protein profile was determined by Sodium Decodyl Sulphate-Poly Acrylamide 3el Electrophoresis (SDS-PAGE). According to the results of experimental analysis, a significant relationship was observed between ABA treatment and cold stress. ABA application enhanced resistance of the plant to adverse environment of cold stress. Protein profile of ABA application exhibited different pattern than those of NAA and JA application. Electrophoresis studies revealed that the ABA-treated plants produced some specific proteins. JA application was also indicated to boost plant tolerance against cold stress but not as much as ABA application. However the tolerance reduced with decreasing temperature. The NAA-treated plants exhibited weak development and were not able to overcome cold stress. NAA application did not cause any specific protein synthesis, rhe development of NAA-treated plants was suppressed in parallel to the severity of sold stress. In conclusion, ABA-treated plants exhibited the highest tolerance against sold stress whereas NAA-treated plants showed the lowest