Sınıf öğretmenlerinin matematik öğretme sürecinde ders işleme basamaklarını yerine getirme düzeyleri (Van ili örneği)
Primary teachers' skills on implementations of teaching steps in mathematics education (case of Van)
- Tez No: 154771
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MUSTAFA DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Matamatik öğretimi, sınıf öğretmenleri, öğretme düzeyleri, Teaching mathematics, primary teachers, teaching skills. m
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
ÖZET SINIF ÖĞRETMENLERİNİN MATEMATİK ÖĞRETME SÜRECİNDE DERS İŞLEME BASAMAKLARINI YERİNE GETİRME DÜZEYLERİ (VAN İLİ ÖRNEĞİ) TIĞLI, Emine Yüksek Lisans Tezi, İlköğretim Matematik Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Mustafa DOĞAN Şubat 2004, 61 sayfa Bu araştırmada Van ilinde görev yapan sınıf öğretmenlerinin matematik dersinde ders işleniş basamaklarını gerçekleştirme düzeyi araştırılmıştır. Araştırmaya Van ili merkez, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı ilköğretim okullarında görev yapan 150 sınıf öğretmeni katılmıştır. Araştırmada bilgi toplama amacı olarak iki bölümden oluşan bir anket geliştirilmiştir. Anketin birinci bölümünde sınıf öğretmenlerinin kıdem, cinsiyet, mezun oldukları branş durumlarını belirleyen kişisel bilgilere, ikinci bölümde ilköğretim sınıf öğretmenlerinin matematik dersinde ders işleniş basamaklarını (dikkati çekme, hedeften haberdar etme, hazır olunuşluk, içeriği kazandırma, dönüt- düzeltme, güdüleme, pekiştireç verme ve özet-değerlendirme) içeren sorulara yer verilmiştir. Araştırmada sınıf öğretmenlerinin matematik dersinde ders işleniş basamaklarını gerçekleştirdiklerini belirlemek amacı ile toplam 34 soru sorulmuştur. Sınıf öğretmenlerinin matematik dersinde ders işleniş basamaklarım gerçekleştirme düzeylerini kıdem, yan alan, branş ve cinsiyet değişkenlerine bağlı olarak değerlendirilmeye çalışılmıştır. Anket soruları;“her zaman”(l),“çoğu zaman”(2),“bazen”(3),“nadiren”(4),“hiçbir zaman”(5) seçeneklerinde cevaplanabilecek şekilde derecelendirilmiştir. Sınıf öğretmenlerinin anket boyutlarına göre verdikleri cevaplar arasında kişisel özelliklerine bağlı olarak istatiksel açıdan anlamlı düzeyde fark olup olmadığı, chi square (ki kare) testi, nan - parametric ve Kruslall - Wallis testi ile belirlenmeye çalışılmıştır. Bu araştırma başlıca beş bölümden oluşmuştur. Birinci bölümde araştırmanın problemi, önemi, varsayımları, sınırlılıkları ve kullanılan bir takım kavramların tanımları verilmiştir. îkinci bölümde literatür taraması yapılarak kavramsal çerçevesi oluşturulmuştur. Üçüncü bölümde araştırma sürecinin açıklandığı yöntem bilgilerine, dördüncü bölümde araştırma sonunda elde edilen bulgulara ve bulguların yorumlanmasına yer verilmiştir. Beşinci bölümde ise özet, sonuç ve öneriler kısmına yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PRIMARY TEACHERS' SKILLS ON IMPLEMENTATIONS OF TEACHING STEPS IN MATHEMATICS EDUCATION (CASE OF VAN) TI?LI, Emine M.Sc Thesis, Department of Primary (Mathematics) Education Supervisor: Asst. Prof. Dr. Mustafa DO?AN February 2004, 61 pages In this research, primary teachers' skills on implementations of teaching steps in mathematics education in Van Province were studied. 150 teachers working in primary schools participated in the research. Research has been done using a questionnaire that consists two parts to gather necessary data. In the first part of the questionnaire consisted four personal questions, which are about teachers' sex, career, and graduated department. In the second part of the questionnaire, the total of 34 questions about six main steps of a mathematics lesson were asked in a five-scaled Likert type from“always (1) to never (5)”. These steps were classified as making ready to lecture, motivating, making aware of target, gaining content, feedback and correcting, and evaluation. The research principally consists of five chapters. In the first chapter, the problem and importance, hypothesis, and the limitations of the research were stated. In the second chapter, it was tried to build the conceptual framework of the study using related literature. In the third chapter, the methodology of the research was explained. In the fourth chapter, statistical analysis, findings and discussions were given. In the first of this chapter, the first aim of the research was determined. Findings suggest that there is not any statically significant difference between the answers about the four main personal questions. The second part provides the results of answers to the total of 34 questions about the teaching levels of mathematics. The findings show that most of the teachers' do not satisfy the necessary steps on teaching mathematics. The last chapter consists of a summary, results and related suggestions.