Emek Tarımsal Kalkınma Kooperatifine ortak işletmelerin ekonomik açıdan değerlendirilmesi
The economical evaluation of farms assocoatied with Emek Agricultural Development cooperative
  1. Tez No: 154773
  2. Yazar: MURAT DEDEOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. İBRAHİM YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Süt sığırcılığı yapan işletmeler, Ekonomik analiz, Dairy milk farms, Economic analysis. m
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
ÖZET EMEK TARIMSAL KALKINMA KOOPERATİFİNE ORTAK İŞLETMELERİN EKONOMİK AÇIDAN DEĞERLENDİRİLMESİ DEDEOĞLU, Murat Yüksek Lisans Tezi, Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Doç.Dr. İbrahim YILDIRIM Şubat 2004, 48 Sayfa Bu çalışmanın başlıca amacı, Van İli Özalp İlçesinde bulunan Emek Tarımsal Kalkınma Kooperatifine ortak işletmelerin ekonomik yapısını incelemek, başlıca sorunlarını belirlemek ve bu sorunlara ilişkin olarak bazı çözüm önerileri geliştirmektir. Çalışmanın başlıca materyalini, kooperatif üyesi 38 işletmeden anket yoluyla toplanan orijinal veriler oluşturmuştur. İşletmeler kooperatife yıllık olarak teslim ettikleri süt miktarı dikkate alınarak üç gruba ayrılmıştır Verilerin analizinde tartılı ortalama ve yüzdelerden yararlanılmıştır. Veriler 2002 üretim dönemine ait bulunmaktadır. İncelenen işletmelerin faaliyet sonuçlarının analizi iki aşamalı olarak yapılmıştır. Birinci aşamada işletme bir bütün olarak, ikinci aşamada ise süt sığırcılığı üretim dalı bağımsız olarak incelenmiştir. İncelenen işletmelerde işletme başına düşen ortalama nüfus miktarı 6 kişi'dir. 0-6 yaş grubu dışındaki toplam nüfusun % 10.91' i okuma yazma bilmemektedir. Bu nüfusun, % 61.64'ü ilköğretim mezunudur. İncelenen işletmelerde toplam aile işgücü potansiyeli 1228.5 erkek işgünü olup, bu potansiyelin % 90.56' sı kullanılamamaktadır. İşletme başına düşen ortalama sermaye miktarı, 55.557.824 bin TL'dir. Toplam sermayenin yarısından fazlası (% 50.32) toprak sermayesinden oluşmaktadır. Öz sermayenin toplam sermaye içindeki oranı % 99.58'dir. İncelenen işletmelerde işletme başına düşen ortalama brüt hasıla 8.844.162 bin TL olup, bunun % 43.84'ü hayvansal üretim değerinden oluşmaktadır. İşletme başına düşen işletme masrafı 7.584.447 bin TL düzeyinde bulunmaktadır. Bu değerin % 60.14'ü cari masraflardan oluşmaktadır. İncelenen işletmelerde inek başına günlük süt verimi 7.9 kg, ve ortalama sağım süresi 264.5 gün'dür. Brüt üretim değerinin % 44.45'i süt ve ürünleri değerinden oluşmaktadır. Üretilen süt miktarının % 56.28'i pazarlanmaktadır. Toplam değişken masrafların % 83.98'i yem masraflarından oluşmaktadır. Süt sığırı başına düşen brüt kar, 2.263.690 bin TL'dir. 1 kg süt maliyeti 642.300 TL olarak hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE ECONOMICAL EVALUATION of FARMS ASSOCOATIED WITH EMEK AGRICULTURAL DEVELOPMENT COOPERATIVE DEDEO?LU, Murat Msc, Department of Agricultural Economics Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ibrahim YILDIRIM February, 2004, 48 Pages The major purpose of this study was to investigate the economic structure of the farms associated with Emek Agricultural Development Cooperative. The determination of the main problems faced and making some suggestions towards the solution were also among the aim of the study. The data were obtained from 38 farms associated with the Cooperative through the questionnaires. The farms were classified into three groups according to the milk delivered yearly to the Cooperative. Weighted average and percentages were used in the analysis of the data. The data belongs to the 2002 production period. The analysis of the yearly result of the activities of the farms were made in two stages. In the first stage, the farms were considered as a whole while in the second stage dairy milk production unit was taken as independent unit. In the studied farms, Of the total population except 0-6 age groups, 10.91 % were illiterate while the 61.64 % had graduated from primary school. The total family labour potential was 1228.5 man power days of which 90.56 % could not used. The average capital per farm was TL 55.557.824.000. Soil capital consisted of more than half the total capital ( 50.32 %). The share of net worth in the total capital was 99.58 %. The gross income per farm was TL 8.844.162.000. The ratio of the animal production value in the total gross income was 43.84 %. The operating costs per farm was TL 7.584.447.000 of which 69.14 % belonged to the current costs. In the studied farms, daily milk yield per cow was 7.9 kg and the average lactation period was 264.5 days. The milk and milk products value consisted of 44.45 % of the total production value. Of total milk production quantity 56.28 % is marketed. The ratio of feed costs to the total variable costs was 83.98 %. The gross margin per cow was TL 2.263.690.000. The cost of 1 kg milk was calculated as TL 642.300.000.