Gevaş ilçesi (Van) papilionoidea ve hesperioidea ekolojisi ve faunası üzerine araştırmalar
Studies on the fauna and ecology of papilionidea and hesperioidea of Gevaş district (Van)
- Tez No: 154783
- Danışmanlar: PROF.DR. AHMET ÖMER KOÇAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Fauna, ekoloji, zoocoğrafya, Gevaş ilçesi (Van), Fauna, ecology, zoogeography, Gevaş district (Van). m
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
ÖZET GEVAŞ İLÇESİ (VAN) PAPILIONOWEA VE HESPERIOIDEA EKOLOJİSİ VE FAUNASI ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR ÖZKOL, Halil Yüksek lisans Tezi, Biyoloji Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Prof. Dr. Ahmet Ömer KOÇAK Ağustos 2004, 95 sayfa Bu çalışmada Gevaş ilçesinin kelebek faunası, ekolojik ve zoocoğrafik özellikleri araştırılmıştır. Bu amaçla Papilionoidea ve Hesperioidea üst familyalarında yer alan 136 türe ait toplam 1841 örnek toplanmıştır. 140 türe ait faunistik ve ekolojik bulgular değerlendirilmiştir. Her türün fenolojisi, topografyası, habitat tercihi ve ilçedeki ana kaya gruplarına göre yatay ve dikey dağılışı verilmiştir. Gevaş ilçesi ile Erek dağı kelebek faunasının farklılığı tartışılmıştır. Çalışmamızda tespit edilen türlerden 3'ü Van vilayeti için, 80'i ise Gevaş ilçesi için yeni kayıt olarak belirlenmiştir. Ayrıca çalışma alanında yayılış gösteren tehdit altındaki türlere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT STUDIES ON THE FAUNA AND ECOLOGY OF PAPILIONOIDEA AND HESPERIOIDE A OF GEVAŞ DISTRICT (VAN) ÖZKOL, Halil MSc, Biological Science Supervisor: Prof. Dr. Ahmet Ömer KOÇAK August 2004, 95 pages In this study, the fauna, ecological and zoogeographical features of the butterflies living in the Gevaş district were investigated. For this purpose, totally 1841 specimens belonging to 136 species in the superfamilies Papilionoidea and Hesperioidea v/ete collected by the author. Faunal and ecological information of 140 species were evaluated. Phenology, topography, habitat preference, vertical and horizental distrubution according to the main rock groups in the district were given for each species. Difference of the faunal composition between Gevaş district and Erek mountain was discussed. Among the species recorded as new, 3 species belong to Van province and 80 species to Gevaş district. Endangered species in the studied area were also evaluated.