Arbusküler mikorhizal fungus(AMF) Glomus intraradices ve bazı kök bakterilerinin (KB) domates'te fusarium solgunluğuna (Fusarium oxysporum f.sp. lycopersici (Sacc.) Synd. Et Hans.) ve bitki gelişme parametrelerine etkisi
Effect of arbuscular mycorhizal fungus (AMF) Glomus intraradices and some of rhizobakteria to fusarium wilt (Fusarium oxysporum f.sp. lycopersici (Sacc.) Synd. Et Hans.) and plant growth paramaters on tomato
  1. Tez No: 154794
  2. Yazar: AHMET AKKÖPRÜ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SEMRA DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Fusarium oxysporum f.sp. lycopersici, Arbusküler Mikorhizal Fungus (AMF), Glomus intraradices kök bakterileri, PGPR, solgunluk, biyolojik kontrol, domates, Fusarium oxysporum f.sp. lycopersici, Arbuscular Mycorhizal Fungus (AMF), Glomus intraradices, rhizobacteria, PGPR, wilt, biological control, tomato. m
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
ÖZET ARBUSKÜLER MİKORHİZAL FUNGUS (AMF) Glomus intraradices VE BAZI KÖK BAKTERİLERİNİN (KB) DOMATES'TE FUSARİUM SOLGUNLUĞUNA (Fusarium oxysporum f.sp. lycopersici (Sacc.) Synd. Et Hans.) VE BİTKİ GELİŞME PARAMETRELERİNE ETKİSİ AKKÖPRÜ, Ahmet Yüksek Lisans Tezi, Bitki Koruma Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Semra DEMİR Eylül, 2004, 74 sayfa Bu çalışmada, önemli rizosfer üyeleri ve biyolojik savaş elemanları olan Arbusküler Mikorhizal Fungus (AMF) Glomus intraradices ve dört kök bakteri (KB) izolatının (58/1 ve D/2; Pseudomonas fluorescens biovar n, 17; Pseudomonas putida ve 21/1K; Enterobacter cloacae) tekli ve ikili inokulasyon uygulamalarının Fusarium oxysporum f. sp. lycopersici (FOL) ve domates patosistemine, bitkideki bazı morfolojik parametrelere (bitki boyu, yeşil aksam ile kök yaş ve kuru ağırlıkları) ve yeşil aksam ve kök fosfor (P) içeriğine etkileri araştırılmıştır. İki biyolojik savaş elemanının kolonizasyonları FOL'ün ve birbirlerine olan etkileri sonucu kontrol bitkilerine göre farklılıklar göstermiştir. KB izolatlannın, kolonizasyonlarının özellikle üçlü inokulasyonlarda arttığı gözlenmiştir. Ayrıca FOL + AMF uygulamasında AMF kolonizasyonunun üçlü inokulasyonlara göre önemli düzeyde azaldığı tespit edilmiştir. Çalışmada kullanılan AM fungus ve kök bakteri izolatlanmn tekli ve ikili inokulasyonlannm hastalık şiddetini %15-%58 oranında baskıladığı, bakterilerin tekli uygulamalarının hem AMF hem de ikili inokulasyonlara (AMF + KB) göre daha etkili olduğu belirlenmiştir. Domates bitkisi morfolojik parametreleri açısından değerlendirildiğinde; kök bakterilerin yeşil aksam parametreleri, G. intraradices' m ise kök kuru ağırlığının artışında etkili olduğu bulunmuştur, özellikle üçlü inokulasyonlarda (AMF + KB + FOL) kök ağırlıklarında diğer muamele gruplarına göre önemli düzeyde artışlar kaydedilmiştir. Ayrıca bütün biyolojik savaş elemanlarının, bitkideki toplam P içeriğini kontrol bitkilerine göre arttırdığı tespit edilmiştir. Domates bitkilerinin yeşil aksamındaki P alınımının özellikle ikili ve üçlü inokulasyonlarda daha yüksek olduğu bulunmuştur. Tekli AMF uygulamasında köklerdeki P içeriğinin kontrol bitkilerine ve tekli kök bakteri uygulamalarına göre artmış ve bu artış ikili ve üçlü inokulasyonlardan daha fazla olmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECT OF ARBUSCULAR MYCORHIZAL FUNGUS (AMF) Glomus intraradices AND SOME OF RHİZOBACTERİA TO FUSARIUM WILT {Fusarium oxysporum f. sp. lycopersici (Sacc.) Synd. Et Hans.) AND PLANT GROWTH PARAMATERS ON TOMATO AKKÖPRÜ, Ahmet M. Sc, Plant Protection Science Supervisor: Assist. Prof. Dr. Semra DEMİR September 2004, 74 pages In this study, the effects of Arbuscular Mycorrhizal Fungus (AMF) Glomus intraradices and four rhizobacteria (58/1 ve D/2; Pseudomonas fluorescens biovar n, 17: Pseudomonas putida ve 21/1K; Enterobacter cloacae), which are the important members of rhizosphere and biological control agents, were examined on the patho-system of Fusarium oxysporum f.sp. lycopersici (Sacc) Syd. Et Hans.) (FOL) and tomato, and including some of the morphological parameters [plant length, shoot and root (fresh and dry) weights] and phosphorus (P) concentrations of shoot and root in tomato. The colonization of two biological control agents exhibited differences as a result of reciprocal interactions of these items as well as the effect of the FOL. Colonization of the rhizobacteria particularly increased in triple inoculations. In addition, colonization of AMF significantly decreased in treatment of FOL + AMF than triple inoculations. Treatments of single and dual inoculation of AMF and rhizobacteria isolates reduced the disease severity by 15 %-58%. It was determined that single bacteria inoculations were more effective than both of single AMF and dual (AMF + rhizobacteria) inoculations. When the morphological parameters of tomato were considered, rhizobacteria and Glomus intraradices have effectively increased the vegetative parameters and dry root weights, respectively. Particularly, in the trial inoculation a significant increase in root weights was recorded in respect to other treatment combinations. Besides this, all biological control agents increased total P content of treated plants compared to the controls. The phosphorus content in vegetative parts of tomato was higher in dual and triple inoculations. In the single AMF treatment, the P content of the roots increased compared to the controls and single rhizobacteria treatments. This increase in AMF treatment was higher than in those dual and triple inoculation treatments.