Boraksın asetik asit çözeltisinde çözünme kinetiği
The dissolution kinetics of borax in acetic acid solutions
  1. Tez No: 154793
  2. Yazar: NESRİN MERMERCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MEHMET TUNÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Boron, acetic acid, borrax and dissolution kinetics. Ill
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
ÖZET BORAKSIN ASETİK ASİT ÇÖZELTİSİNDE ÇÖZÜNME KİNETİĞİ MERMERCİ, Nesrin Yüksek Lisans Tezi, Kimya Anabilim Dalı Tez Danışmanı : Doç Dr. Mehmet TUNÇ Ağustos 2004, 56 Sayfa Türkiye, dünyanın en zengin bor cevheri rezervlerine sahip olan ülkesidir. Ülkemiz rezervleri, kalite itibariyle çok iyi durumdadır.Bu rezervler içinde bulunan boraks Orta Anadolu'da Eskişehir-Kırka'da bulunmaktadır. Bor minerallerinin çözünme kinetiği üzerinde yapılan çalışmalar incelendiğinde Boraksın asetik asit çözeltileriylc çözünme kinetiği bu güne kadar incelenmemiştir. Bu çalışmada boraksın asetik asit çözcltisindeki çözünme kinetiği hakkında değerlendirmeler yapılmıştır. Yapılan çalışmalarda, tane boyutu, asit konsantrasyonu, katı/sıvı oranı, karıştırma hızı ve reaksiyon sıcaklığı parametre olarak seçilmiştir. Sonuç olarak çalışılan şartlarda tane boyutunun ve katı/sıvı oranının küçülmesi, reaksiyon sıcaklığının karıştırma hızının ve asit konsantrasyonunun artmasıyla dönüşüm hızının arttığı tespit edilmiştir. Parametrelerin değerlendirilmesi ile çözünme olayının küçük parçacıklar için akışkan filmden difüzyon kontrollü olduğu ve reaksiyon hızının [l-(l-X)M] = kt şeklindeki model ile gösterilebileceği anlaşılmıştır. Burada t reaksiyon süresini, k reaksiyon hız sabitini, x ise dönüşüm kesrini göstermektedir. Anahtar Kclimclcr:Bor, asetik asit.boraks, çözünme kinetiği
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE DISSOLUTION KİNETİCS OF BORAX İN ACETIC ACİD SOLUTİONS MERMERCİ, Nesrin Master Thesis, Chemistry Mainsciense Branch Supervisor: Assoc. Doç. Dr. Mehmet TUNÇ Ağustos 2004, 56 pages Turkey is a conuntry which possesses the richest boron mineral mines of the world. The condition of Turkey's Boron mines is very good in term of qualitiy. Boraks mineral is obtained from boron mines located in Eskişehir-Kırka, central anatolia. The reaction between boraks mineral and acetic acit solitions when it was been investigated that is done studies on the dissolition kinetics of boron minerals, it have not been investigated so far in fact. In this study, dissolition kinetics of borax in acedic acid solitions were investigated. The particle size, acedic acid concentration, the ratio of solid-to-liguid ratio, stirring rate and reaction temprature have been choosen as parameters.In conclusion, it was observerd that the conversion rate increased as the particle size, solid-to-liguid ratio are decrcajed and as the acil concatration, strring rate, and reaction temprature incresed. In addition, the investigation of the parameters showed that the dissolition phenomenon is controoled by fuluid film diffusion for small particles and reaction rate can be given as below |'I-(1"X)2/1| kt where t the reaction time, k the rate constant and x the conversion fraction have been show i mi.