Ahır gübresinin savurmasız harman makinesi ile parçalanması olanakları
Manure disintegration possibilities using local thresher
- Tez No: 154795
- Danışmanlar: PROF.DR. HASAN YUMAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Ahır gübresi, gübre parçalama, savurmasız harman makinası, Local thresher, manure, disintegrated manure m
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 38
Özet
ÖZET AHIR GÜBRESİNİN SAVURMASIZ HARMAN MAKİNESİ İLE PARÇALANMASI OLANAKLARI TORAMAN, M. Cemal Yüksek Lisans Tezi, Taran Makineleri Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Prof. Dr. Hasan YUMAK Eylül 2004, 28 Sayfa Ahır gübresi tarım alanları için önemli bir organik madde kaynağıdır ve bahçe tarımında, fidan yetiştiriciliğinde, peyzaj düzenlemelerinde ve saksı toprağı hazırlığında yaygın olarak kullanılır. Bu gübre ahırda katı ve sıvı gübre ile altlık olarak kullanılan ince saman vb. materyal karışımından oluşunAhır yanında gübrelikte biriktirilen gübre yüksek nem içeriği, yapışkanlık ve koku gibi bazı fiziksel özellikleri nedeniyle toplanıp tarlaya istenen şekilde atılması zordur. Ayrıca gübrenin toprağa istenen şekilde kanştmlabilmesi için parçalanması gerekir, özellikle kompost hazırlamada ve istenen oranlarda homojen karışımdaki harç için hazırlanacak gübrenin parçalanması zorunludur. Bu çalışmada, kesekli ve tezek şeklinde kuruyan ahu- gübresi parçalan toplanmış ve savurmasız harman makinesinde parçalanmıştır. Bu makinede sadece materyali parçalayan batör- kontrbatörden oluşan harmanlama ünitesi bulunmaktadır. Batör üzerinde materyali parçalaması için çok sayıda parmak bulunmaktadır. Yapılan ön denemeler,ahır gübresinin yeteri kadar kuru olması koşuluyla savurmasız harman makinası ile parçalanabileceğim göstermiştir. Bu sonuca dayanarak ahır gübresi üç farklı gübre nem düzeyi ve üç farklı batör hızında parçalanmıştır. Denemelerde her bir faktör kombinasyonu üç tekerrürlü olarak uygulanmıştır. Alman parçalanmış gübre örneklerinin elek analizi yapılmış ve bulunan fraksiyonlar yüzde oranlara çevrilmiştir. Bu oranlar daha sonra incelik modülü değerlerine çevrilerek istatistiksel analiz yapılmıştır. Sonuçta ahır gübresinin savurmasız harman makinası ile parçalanabileceği saptanmıştır. Gübrelikte kuruyarak veya altlıktan çıkan iri parçalı gübre makinanm harmanlama ünitesinde yeterli incelikte parçalanabilmektedir. İstatistiksel analiz sonucuna göre, batör hızının ve gübre nem içeriğinin parçalanma inceliği üzerinde etkisinin önemli olduğu bulunmuştur. Faktör kombinasyonlarına bağlı olarak makinenin gübre parçalama kapasitesi 0.91- 5.86 ton/h arasında değişmektedir. Parçalanmış gübrenin incelik modülü açısından en uygun faktör kombinasyonu, gübre nem içeriği için %29 ve batör hızı için 750 min "' olarak elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MANURE DISINTEGRATION POSSIBILITIES USING LOCAL THRESHER TORAMAN, M. Cemal Msc, Farm Machinery Department Supervisor: Prof. Dr. Hasan YUMAK September 2004, 28 pages Manure is an important source of organic matter for arable lands and it has been widely used horticutural fields, nurseries, landscaping, retail in addition to fields. It is composed of solid, liquid and some straw like material which is used as bedding. Due to troublesome physical features of manure, such as high moisture content, consistency, odour gasses it is difficult to handling and spreading farmyard manure. Manure has to be disintegrated to prepare compost or corporate into soil. To do this process, manure must be dried. Manure clods were collected to disintegrate (or chop) using local thresher in present study. Local thresher has only threshing unit in which material disintegrate between beater and contra - beater. Beater has a Iat of fingers to chop material. In this machine has no equipped with winnowing unit and blower. Preliminary tests show that manure can be disintegrated in this machine provided that material must be adequately dried. Based on the result, manure was disintegrated using this machine at three beater speeds and three moisture content. A series of tests were conducted in factorial design with three replications. Fineness modulus was used to evaluate samples taken from disintegrated manure. Samples, firsty was screened using tyler screens, then calculated percentage. This values were transformed to fineness modulus for statistical analysis. As a result, it was determined that local thresher which has no winnowing unit was capable disintegrate dry manure composed of dung clods. Farmyard manure can be fine satisfactorily in threshing unit of the machine. Both effects of beater speed and moisture content of manure on fineness modulus were found to be significant. Capacity of the machine was ranged 0.91 - 5.86 ton/h according to moisture content and beater speed. The best result was obtained on factors combination 29 % of manure moisture content and 750 min"1 beater speed in regard to fineness modulus.