Çilekte siyah kök çürüklüğü (Rhizoctonia solani Kühn.) hastalığına karşı bazı biyolojik kontrol ajanlarının etkileri
The effects of some biological control agents against black root rot disease (Rhizoctonia solani Kühn.) on strawberry
  1. Tez No: 276283
  2. Yazar: PELİN TURHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMRA DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Çilek, Arbusküler Mikorhizal Fungus (AMF), Trichoderma harzianum, Rhizoctania solani Kühn, Biyolojik Kontrol, Strawberry, Arbuscular Mycorrhizal Fungus (AMF), Trichoderma harzianum, Rhizoctonia solani Kühn, Biological Control
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Bu çalışmada, çilekte büyük sorun olan ve kimyasal mücadelesi olmayan Rhizoctania solani Kühn'ün neden olduğu siyah kök çürüklüğü hastalığına karşı farklı arbusküler mikorhizal fungus (AMF) ve biyolojik kontrol elemanı Trichoderma harzianum'un tekli, ikili ve üçlü kombinasyonlarının etkileri araştırılmıştır.İklim odasında kontrollü şartlarda yetiştirilen çilek bitkileri iki farklı AMF izolatı (Glomus mosseae, Ticari AMF İzolatı MYCOR TREE SAVER = Pisolithus tinctorius, Entrosphora columbiana, Glomus clarum, G. etunicatum ve G. intraradices ) ve Trichoderma harzianum, hastalık etmeni Rhizoctania solani ile ikili ve üçlü inokulasyonları yapılmıştır. AMF türleri çilek bitkisinde % 31-66 arasında kolonize olurken, kolonizasyon açısından en iyi sonuç Glomus mosseae'nın tek başına yer aldığı muamele grubunda tespit edilmiştir.Çalışmada hastalığın baskılanması açısından AMF izolatları ve T. harzianum'un % 9.09-% 91 oranları arasında etkili olduğu saptanmıştır. Bunun yanı sıra biyolojik kontrol ajanlarının, bitkinin bazı morfolojik gelişim parametreleri ve besin elementi içeriğini genel olarak kontrol bitkilerine göre önemli ölçüde artırdığı bulunmuştur. Muamele gruplarının toprak pH'sı açısından da etkili olduğu gözlenmiş ve kontrol grubuna göre rizosfer pH'sını yükselttikleri tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the study, the effects of singular and double combinations of Arbuscular Mycorrhizal Fungi (AMF) and Trichoderma harzianum were investigated against black root rot agent by Rhizoctonia solani Kühn. Which has been known as an important problem of strawbery with no reasonable control measure.In a climate chamber under controlled conditions, two different AMF application (Glamus mosseae and commercial AMF isolate), T. harzianum and Rhizoctonia solani were inoculated to the susceptible strawberry variety with different combinations (as single, double and triple). While each AMF species colonized 31-66% on strawberry, it as determined the best colonization treatment of G. mosseae alone.It was found that AMF species and T. harzianum were effective by suppression of disease between 9.09% - 91%. Besides, in generally, all the biological control agents were increased some of the morphological growth parameters and nutrient contents of plant than the control plants. Soil pH also raised all the treatments except the control group.