Güneydoğu Anadolu bölgesi ağ ören örümceklerinin sistematiği ve eko-faunası (Arachnida: Araneae)
Systematics and eco-fauna of the web-spinning spiders in the Southeast Anatolia region (Arachnida: Araneae)
- Tez No: 154796
- Danışmanlar: PROF.DR. ABDULLAH BAYRAM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Güneydoğu Anadolu, Araneae, Theridiidae, Linyphiidae, Tetragnathidae, Araneidae, Sistematik, Eko-fauna, Southeast Anatolia, . Araneae, Theridiidae, Linyphiidae, Tetragnathidae, Araneidae, Systematics, Eco-fauna
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
ÖZET GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ AĞ ÖREN ÖRÜMCEKLERİNİN SİSTEMATİĞİ VE EKO-FAUNASI (ARACHNIDA : ARANEAE) ALLAHVERDİ, Hüseyin Doktora Tezi, Biyoloji Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Prof. Dr. Abdullah BAYRAM Eylül 2004, 125 sayfa Nisan 1998 - Eylül 2002 döneminde, Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgesinin Mardin, Batman, Siirt, Bitlis, Van ve Hakkari illerini kapsayan kesiminin ağ ören örümcekleri incelenmiştir. Bu araştırmada tespit edilen familyalar şunlardır: Filistatidae, Pholcidae, Oecobiidae, Theridiidae, Linyphiidae, Tetragnathidae, Araneidae, Agelenidae, Amaurobiidae ve Titanoecidae. Bu taksonlara ait toplam 581 örnek toplanmış, 37 cins içinde 54 türün varlığı tespit edilmiş, türler sistematik, faunistik ve ekolojik açıdan incelenmiştir. Araştırma alanı ile ilgili coğrafık bilgiler özet olarak verilmiştir. Örümcek faunası ile ilgili önceki bilgiler ifade edilerek toplama metodları açıklanmıştır. Çalışmada kayıt edilen tüm taksonlarm tanımı yapılmış, teşhis anahtarı hazırlanmıştır. Ayrıca her bir türün orijinal taksonomik referansı, sinonimleri, habitatı, ekolojisi, Türkiye ve dünyadaki dağılışları, ayrıca türlere ait toplama bilgileri verilmiştir. Taksonlardan 10 cins ve 14 tür Türkiye için yeni kayıttır. Yeni kayıt edilen taksonlar şunlardır: Psilochorus, Neottiura, Floronia, Gonatium, Neriene, Pityohyphantes, Walckenaeria, Hypsosinga, Singa, Zygiella, Psilochorus simoni, Oecobius cellariorum, Neottiura bimaculata, Lepthyphantes expunctus, Neriene emphana, Pityohyphantes phrygianus, Meta menardi, Tetragnatha kaestneri, Aculepeira ceropegia, Hypsosinga albovittata, H. pygmaea, H. sanguinea, Zygiella atrica, Z. montana.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SYSTEMATICS AND ECO-FAUNA OF THE WEB-SPINNING SPIDERS IN THE SOUTHEAST ANATOLIA REGION (ARACHNIDA: ARANEAE) ALLAHVERDİ, Hüseyin PhD. Thesis, Biology Science Supervisor: Prof. Dr. Abdullah BAYRAM September 2004, 125 pages In the period between April 1998 and September 2002, web-spinning spiders of the southeast and east parts of Anatolia that contain Mardin, Batman, Siirt, Bitlis, Van and Hakkari were investigated. The following families were determained: Filistatidae, Pholcidae, Oecobiidae, Theridiidae, Linyphiidae, Tetragnathidae, Araneidae, Agelenidae, Amaurobiidae and Titanoecidae. A total of 581 specimens belong to these taxa were collected from the region, 54 species in 37 genera were found, and the species were investigated in point of systematics, fauna and ecology. Geographical data on the studied area were given briefly. Previous data on fauna of spiders were explained with collecting methods. The description of each taxa recorded from the study area was made, the identification keys were prepared. In addition, the original and taxonomical reference, synonyms, habitat, ecology, distribution in Turkey and the world, and collection data on examined material for each species were given. Among the taxa, 10 genera and 14 species are new records from Turkey. The new recorded taxa are Psilochorus, Neottiura, Floronia, Gonatium, Neriene, Pityohyphantes, Walckenaeria, Hypsosinga, Singa, Zygiella, Psilochorus simoni, Oecobius cellariorum, Neottiura bimaculata, Lepthyphantes expunctus, Neriene emphana, Pityohyphantes phrygianus, Meta menardi, Tetragnatha kaestneri, Aculepeira ceropegia, Hypsosinga albovittata, H. pygmaea, H. sanguinea, Zygiella atrica. Z. montana.