Elenmiş çiftlik gübresinin santrifüj gübre dağıtma makinasıyla dağıtılması olanakları
Screened manure distribution possibilities using centrifugal spreader
  1. Tez No: 154797
  2. Yazar: NECMETTİN ÜZAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HASAN YUMAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Santrifüj gübre dağıtma makinası, çiftlik gübresi, serpme dağıtma, Centrifugal spreader, screened manure, manure spreading. Ill
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 42
Özet
ÖZET ELENMİŞ ÇİFTLİK GÜBRESİNİN SANTRİFÜJ GÜBRE DAĞITMA MAKİNELERİYLE DAĞITILMASI OLANAKLARI UZAN, Necmettin Yüksek Lisans Tezi, Tarım Makineleri Anabilim Dalı Tez Danışmam; Prof. Dr. Hasan YUMAK Eylül 2004, 30 sayfa Bu araştırmada Türkiye Zirai Donatım Kurumu ( TZDK ) tarafından imal edilen santrifüj gübre dağıtma makinesiyle, elenmiş çiftlik gübresinin tarlaya yeknesak dağıtılabilme olanakları incelenmiştir. Ülkemizde kimyasal gübrelerin tarlaya serpme olarak dağıtılmasında kullanılan santrifüj gübre dağıtma makineleri serpme ekim için de kullamlmaktadır. Bu çalışmada santrifüj gübre dağıtma makinesinin çiftlik gübresinin dağıtımında kullanılabilme olanakları araştırılmıştır. Kontrol amacıyla üre gübresi ile de denemeler yürütülmüştür. Denemelerde fırlatma diski 540 min"1 traktör kuyruk mili dönü sayısında çalıştırılmış, diskin yerden yüksekliği 70 cm olarak alınmıştır. Enine materyal dağılım düzgünlüğünün de değerlendirilmesinde varyasyon katsayısı kriter olarak alınmıştır. Denemeler New Holland 80-66S traktörü ile yapılmış, santrifüj gübre dağıtma makinesinin çiftlik gübresini dağıtma karakteristiklerini saptamak için özel deney düzeneği hazırlanmıştır. Bu amaçla, 50 adet 120X32X15 cm ölçülerinde tahta kasa yaptırılmıştır. Denemelerde kullanılan elenmiş gübrenin nem içeriği % 6.2 - 8.3 olarak saptanmıştır. Bu makine ile elenmiş çiftlik gübresi 11.44 m genişliğe kadar atılabilmektedir. Ancak elde edilen dağılım karakteristiğine göre, gerekli bindirme (örtme payı) dikkate alınarak kuru elenmiş çiftlik gübresinin 5.36 m iş genişliğinde tarlaya dağıtılabileceği ortaya konmuştur. Bu değer üre gübresinde elde edilen iş genişliği olan 7.92 m'den düşük değerdedir. Üre gübresinde saptanan dağıtma genişliği 13.36 cm'dir. Ayrıca diskli gübre dağıtma makinelerinin de kanat konumlarının ayarlanabilir olması, bu tip makinelerin kullanma olanaklarını genişlettiği göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SCREENED DRY MANURE DISTRIBUTION POSSD3ILITIES USING CENTRDJUGAL SPREADER UZAN, Necmettin MSc, Farm Machinery Department Supervisor: Prof. Dr. Hasan YUMAK September 2004, 30 pages In this study, spreading pattern possibilities of screened farm manure was determined with centrifugal spreader which was made by Turkey Agricultural Equipment Society ( TZDK). In our country, centrifugal spreader is also used for broadcast seeding which is used by spreading of chemical fertilizers. In this study, use of centrifugal spreader was investigated at farm manure spreading. It was also tested for control purpose. Experiments were conducted at 540 rpm pto speed with 70 cm disc height. The coefficient of variation of transverse distribution was used as a measure of uniformity. Experiments were carried out by using New Holland 80-665 tractor. Special test machinery was set to determine spreading characteristics of farm manure distributed by a centrifugal spreader. For this purpose, 50 pieces 120X32X15 cm wooden trays were constructed. Screened farm manure moisture content was 6.2-8.3 %, which was used in experiments. In this machine, screened farm manure can be thrown 1 1.44 m width of spread. According to spreading characteristic which was calculated, dry screened farm manure can be thrown 5.36 m width of spread in field. This value is lower than urea fertilizer value was calculated 7.92 m width of spread. Width of urea fertilizer which was calculated to bel3.36 m. In addition, disc type fertilizer spreader with adjustable vanes can be used more effectively and accurately in wide range.