Bahçesaray (Van) ornitofaunası üzerine bir araştırma
A study on ornithofauna of the Bahçesaray (Van, Turkey)
- Tez No: 154801
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ÖZDEMİR ADIZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Bahçesaray, Ornitofauna, Kuşlar, Göçmen, Dobinson metodu, Ceviz, Ağaçkakan, Van, Bahçesaray, Ornitofauna, Birds, Migrant, Dobinson Counting Method, Walnut, Woodpecker, Van. m
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
ÖZET BAHÇESARAY (VAN) ORNITOFAUNASI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA AKYILDIZ, Alptuğ Yüksek Lisans Tezi, Biyoloji Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Yrd.Doc.Dr. Özdemir ADIZEL Eylül 2004, 89 sayfa Bu çalışmada Bahçesaray ilçesinde bulunan kuş türleri araştırıldı. Kuşların sayımında Dobinson Metodu kullanıldı. Yaklaşık bir yıl süren gözlemler sonucu 28 familyaya ait 61 tür ve 1 alttür tespit edildi. Bu türlerin; % 50.0' sinin Yerli, % 46.8' inin Göçmen olduğu belirlendi. Kış ziyaretçisi ve Transit göçer türler bu araştırma esnasmda tespit edilemedi. Red Data Book statülerine göre 1 türün A.1.2, 7 türün A.2, 13 türün A3, 1 1 türün A.4, statüsünde, geri kalan 30 türün ise herhangi bir statüye girmediği saptandı. Bu alanda ceviz ağaçlan zengin fakat sulak alanlar fakirdir. Ceviz (Juglans sp.) varlığından dolayı daha çok ağaçkakan türleri (Dendrocopus syriacus, Dendrocopus minor, Picus viridis) hakim kuş türleridir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A STUDY ON ORNITHOFAUNA OF THE BAHÇESARAY (VAN, TURKEY) AKYILDIZ, Alptug MSc. Thesis, Biological Science Supervisor; Asst.Prof.Dr. özdemir ADIZEL September 2004, 89 pages In the present study the bird species living in Bahçesaray were investigated. Dobinson method was used for the counting of birds. Sixty one species and 1 subspecies belonging to 28 families were identified during approximately 1 years of research period. These species were classified as fallows: 50.0 % resident, 46.8 % migrant species. The winter visitor and the invasion species types couldn't be determined in this research. According to the Red data book status, 1 species is in A. 1.2, 7 species are in A.2, 13 species are in A.3, 11 species are in A.4. The rest were identified not to belong any status. At this area; walnut trees are plentiful, but the well-watered areas are very run down. Due to the fact that there are walnut trees, many woodpecker {Dendrocopus syriacus, Dendrocopus minor, Picus viridis) types are dominant.