Eliptik denklemler için maksimum prensibi
Maximum principle of ekliptic equations
- Tez No: 154800
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AYTEKİN GÜLLE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Diferansiyel denklemler, Diferansiyel eşitsizlikler, Maksimum prensibi, Laplace operatörü, Harmonik fonksiyon, Differential equations, Differential inequalities, Maximum principle, Laplace operator, Harmonic function. in
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
ÖZET ELİPTİK DENKLEMLER İÇİN MAKSİMUM PRENSİBİ YÜZER, Esen Gül Yüksek Lisans Tezi, Matematik Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Aytekin GÜLLE Aralık 2004, 51 sayfa Maksimum prensibi çözümler hakkında açık bir bilgi olmaksızın diferansiyel denklemlerin çözümleri hakkında bilgi elde etmeye imkan sağlar. Özellikle maksimum prensibi, çözümlerin yaklaşımında faydalı bir araçtır. Maksimum prensipleri diferansiyel denklemler için bir değişkenli fonksiyonlara özelleştirilebilir. Biz bu çalışmada bir boyutlu maksimum prensibini inceledik ve konuya bir giriş sunduk. Daha sonra maksimum prensibini eliptik denklemler için ele aldık. Eliptik denklem için sınır değer problemleri, ikinci mertebeden eliptik operatörler ve harmonik fonksiyon gibi konular üzerinde maksimum prensibini araştırdık.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MAXIMUM PRINCIPLE OF ELIPTIC EQUATIONS YÜZER, Esen Gül Msc, Department of Mathematics Supervisor: Asst Prof. Dr. Aytekin GÜLLE December 2004, 51 pages The maximum principle enables us to obtain information about solutions of differential equations without any explicit knowledge of the solutions themselves. In particular the maximum principle is a useful tool in the approximation of solutions. The maximum principles for differential equations can be specialized to functions of one variable. In this paper we have studied the one-dimensional maximum principle and supplied on itroduction to the subject. Then we investigated the maximum principle for elliptic equations. We researched the maximum principle on the boundary valve problems, second order elliptic operators and harmonic functions.