An Alternative concept of 'green' in todays urban environment
Günümüzün kentsel çevresine alternatif bir 'yeşil' kavramı
- Tez No: 15481
- Danışmanlar: PROF.DR. GÖNÜL EVYAPAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Fonksiyonel anlam, sembolik anlam, İç Içelik, kentsel yeş II, yeş II mimari, doğallı k (Ana, Functional meaning, symbolic meaning, Intimacy, urban green, green architecture, naturallty (Science Code
- Yıl: 1991
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
ÖZET GÜNÜMÜZÜN KENTSEL ÇEVRESİ NE ALTER N ATİ F Bİ R“YEŞİ L”KAVRAMI BÜTÜNER, HÜSEYİ N Yüksek Lisans Tezi, Mimarlık Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Gönül EVYAPAN Eylül, 1991, 116 sayfa Kentsel yaşamın kalitesini artırmakta yeşilin çok önemli bir rolü vardır; ancak arsa fiyatlarını n çok yüksek ve yapılaşmanı n çok yoğun olduğu kent merkezlerinde yeş II alanlar, yaşam alanlarına entegre olamamakta ve yetersiz kalmaktadır. Tarihsel bir araştırma yapıldığında insanlar için yeşilin hem fonksiyonel hem de sembolik anlamlar taşıdığı ve bunun sonucunda da yeşil alan tasarımlarında, yeşille İç İçe olma kavramını n süreklilik gösterdiği belirlenmiştir. Kent içi yeşil kullanımında süreklilik sağlanması, yani yeşil alanların yaşam alanlarıyla İç İçe olması doğrultusunda kentsel elemanları n nitelikleri İrdelenmiş; bu elemanlara yeşil entegrasyonu alternatifleri tlpolojlk bir çalışmayla belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN ALTERNATIVE CONCEPT OF“GREEN”IN TODAY'S URBAN ENVIRONMENT BÜTÜNER, HÜSEYİ N M.A. In Architecture Supervisor: Prof. Dr. Gönül EVYAPAN September, 1991, 116 pages Searching for the meaning and value of green In historical periods, It Is seen that urban green space has always functional and symbolic values and meanings. As synthesis of these two defining concepts, the relation of Intimacy with green emerges, throughout urban history. Urban green has an Important role In enhancing the quality of life of the urbanites of today, as well. On the other hand, as the urban land prices are very high, the ratio of green spaces to the built environment is very low. Consequently, large areas cannot be reserved for the purpose of green; and so, green areas cannot be sufficiently articulated to the urban activity areas. It follows that, an alternative concept of“green”In today's urban environment consisting of a typologlc study of integration of green Into the elements of urban fabric is Imperative. City blocks, city squares, city streets, city parks etc. have to be reevaluated as to their current position in the urban environment.