Kentsel peyzajda görsel kalite ve Samsun örneği
The visual quality and design of Samsun in the urban landscape
- Tez No: 154831
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MEHMET SABAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Kentsel Peyzaj, Görsel kalite, Görsel analiz, Kent estetiği, Samsun, Urban landscape, Visual quality, Visual analysis, City's aesthetic, Samsun
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KENTSEL PEYZAJDA GÖRSEL KALİTE VE SAMSUN ÖRNEĞİ Burçin KOÇ Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Doç. Dr. Mehmet SABAZ Ekim 2004, 99 sayfa Günümüzde kentlerin sosyo-ekonomik ve kültürel yapısına bağlı olarak meydana gelen kentsel peyzajdaki bozulmalar, görsel kalite kavramım hızlı bir şekilde gündeme getirmektedir. Bu araştırma, Samsun Kenti'ndeki görsel kaliteyi etkileyen uygulamaları içermektedir. Çalışmada Samsun Kenti'ndeki plansız kentleşme süreçleri, tarihsel doku, cephe düzeni ve kent mobilyaları estetik düzeyde araştırılmış, tespit edilen olumlu ve olumsuz öğelerin görsel kalite üzerindeki etkileri irdelenmiştir. Sonuçta, araştırmalar ve incelemeler doğrultusunda daha estetik bir kentsel peyzajın elde edilmesi için uygun çözüm yollan önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACK M. Sc Thesis THE VISUAL QUALITY AND DESIGN OF SAMSUN IN THE URBAN LANDSCAPE Burçin KOÇ Zonguldak Karaelmas University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Landscape Architecture Thesis Advisor: Assoc. Prof. Dr. Mehmet SABAZ October 2004, 99 pages Nowadays destroyed in urban landscape that occured related to the socio-economic and cultural structure of the cities made the visual quality concept a current issue in a quick way. This research consists of practice affecting the visual quality in Samsun. In this research, the uncontrolled urbanization processes, historical structure, the arrangement of the front and city's furnitures have been investigated upon aesthetic basis. Consequently, in the light of the research and investigations, suitable solutions have been suggested to acquire a more aesthetic urban landscape.