İşletmelerde performans ölçüm ve denetimi için bilgisayar programı hazırlanması ve bir orman endüstri işletmesi uygulaması
Development of a computer program for measurement and control of performance and its application a forest industry enterprise
  1. Tez No: 154833
  2. Yazar: ŞÜKRÜ ÖZŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. SELMAN KARAYILMAZLAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Performance Appraisal, Computer Program, Performance Management System
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
ÖZET Doktora Tezi İŞLETMELERDE PERFORMANS ÖLÇÜM VE DENETİMİ İÇİN BİLGİSAYAR PROGRAMI HAZIRLANMASI VE BİR ORMAN ENDÜSTRİ İŞLETMESİ UYGULAMASI Şükrü ÖZŞAHİN Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Orman Endüstri Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Doç. Dr. Selman KARAYILMAZLAR Temmuz 2004, 128 sayfa. İşletmenin hedeflerine ulaşması işgörenlerin gayreti ile gerçekleşeceğinden, işletmenin verimliliği insan kaynaklarının etkin ve rasyonel kullanılması ile doğru orantılıdır. Bu durum, insan kaynaklarını günümüzde işletmelerin en önemli sermayesi konumuna getirmiştir. Personelin zayıf yönlerini ortaya koyup düzeltmek, güçlü yanlarını geliştirerek işletmenin amaçları doğrultusunda yönlendirmek performans değerlendirme yöntemlerinin işlevleriyle gerçekleşir. Performans değerlendirme doğru bir teknikle uygulandığında işletmenin gelişimine önemli katkılar sağlamaktadır. İnsan kaynaklan yönetiminin en önemli araçlarından biri olan performans değerlendirmenin iş hayatındaki hızlı gelişmelere uygun olarak yeniden ele alınıp mÖZET (devam ediyor) bir çok kazanımlar sağlanabileceği elektronik ortamlara taşınması organizasyonlar açısından artık bir zorunluluk haline gelmiştir. Performans değerlendirme çalışmalarının elektronik ortama taşınması amacıyla yapılan bu çalışmada bir bilgisayar paket programı geliştirilmiş ve kullanıma hazır hale getirilmiştir. Performans ölçüm ve denetim işlemlerinin geliştirilen yazılımla yapılması; birçok alanda yararlanılabilir bir veri tabam oluşturma, istenilen zamanda değerlendirme yapabilme, iş görenlerin performanslarım sürekli izleyebilme vb. klasik yöntemlerle yapılamayan birçok imkanı işletmeye sunacaktır. Performans değerlendirme yöntemlerinden yararlanılarak Visual Basic programlama dili ile geliştirilen PerDegPro adlı bu bilgisayar programının, doğruluğu bir orman endüstri işletmesinde test edilerek kanıtlanmıştır. Çalışmada ayrıca, bilgisayar programı ayrıntılarıyla tanıtılmış ve programın performans yönetim sistemine getireceği kolaylıklar belirtilmiştir. Anahtar Sözcükler : Performans Değerlendirme, Bilgisayar Programı, Performans Yönetim Sistemi Bilim Kodu : 502.08.02 iv
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph. D. Thesis DEVELOPMENT OF A COMPUTER PROGRAM FOR MEASUREMENT AND CONTROL OF PERFORMANCE AND ITS APPLICATION A FOREST INDUSTRY ENTERPRISE Şükrü ÖZŞAHİN Zonguldak Karaelmas University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Forestry Industrial Engineering Thesis Advisor: Assoc. Prof. Selman KARAYILMAZLAR July 2004, 128 pages. Productivity of enterprise is directly proportional to effective and rational use of human resources where target of enterprise is attained by effort of employees. This situation brings up human resources the most important capital of the enterprise in recent years To bring up poor sides and improve powerful sides of employees to guide direction of objectives of enterprise is realized by functions of performance appraisal method. Performance appraisal provides important contributions to improvement of enterprise if it is applied with correct technique. Transfer of performance appraisal studies, which are the most important instruments of human resources, to the electronic environment is an obligation forABSTRACT (continued) the organization to provide many gains which are suitable for rapid developments in business life. In this study, a computer packed program is developed and made ready to use, in order to transfer performance appraisal studies into electronic environment. Measurement and control of performance processes with developed software offers opportunities to the enterprise which are not possible with classical methods, such as preparing database, evaluation any desired time and continuous observation of performance of employees etc. A computer packet program named as PerDegPro is developed using performance appraisal techniques with Visual Basic Programming language and accuracy of the program is tested in a forest industry enterprise. Also computer program is introduced in detail and easiness of the program in performance management systems is indicated.