Yörünge düzeltmeli IRS-1C/1D pankromatik mono görüntüsünün geometrik doğruluk açısından incelenmesi
Analysis of IRS-1C/1D path oriented panchromatik mono imagery with respect to geometric accuracy and information contents
- Tez No: 154841
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. GÜRCAN BÜYÜKSALİH
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: IRS-1C/1D Uydusu, Yörünge Düzeltmesi Getirilmiş Veri, Geometrik Doğruluk, Parametrik ve Parametrik Olmayan Modeller, Bilgi İçeriği, IRS-1C/1D Satellite, Path Oriented Image, Geometric Accuracy, Parametric and Nonparametric Models, Information Contents
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
ÖZET Yüksek Mühendislik Tezi DÜZELTİLMİŞ IRS-1C/1D PANKROMATİK MONO GÖRÜNTÜSÜNÜN GEOMETRİK DOĞRULUK VE BİLGİ İÇERİĞİ AÇISINDAN İNCELENMESİ Hüseyin TOPAN Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Yrd.Doç.Dr.Gürcan BÜYÜKSALİH Eylül 2004, 77 sayfa Bu tez, İRS- 1 C/l D uydusuyla çekilmiş yörünge düzeltmeli bir görüntünün geometrik doğruluk ve bilgi içeriği açısından incelenmesi amacını taşımaktadır. Bu çalışmanın yapılmasında gerekli kuramsal bilgiler, Bölüm 2'de Uzaktan Algılama Görüntüleme Sistemlerinin Topografık Harita Yapım Amaçlı Analizi ve Hint IRS-1C/1D Uydusu, Bölüm 3'de Uzaktan Algılama Görüntülerinin Topografık Harita Yapımı Açısından Önemli Parametreleri, Bölüm 4' de Uzaktan Algılama Görüntülerinin Geometrik Düzeltilmesi başlıkları altında verilmektedir. Uygulama kapsamında, sözü geçen görüntü için farklı YKN-BDN kümeleriyle parametrik ve parametrik olmayan matematiksel modeller kullanılarak verinin analizi yapılmıştır. Kontrol noktalan, 1:25000 ölçekli temel topoğrafik haritalardan; 1:1000, 1:2000 ve 1:4000 ölçekli yol güzergah haritaları ile 1:1000 ve 1:5000 ölçekli haritalardan ve GPS mÖZET (devam ediyor) gözlemleriyle elde edilmiştir. Yararlanılan parametrik olmayan modeller için, MATLAB yazılımı kullanılarak ayrı ayrı makrolar oluşturulmuştur. Parametrik modellerden Satellite Orbital Modeling, ticari bir yazılım olan PCI Geomatica OrthoEngine V 9.1.3 içerisinde yer almaktadır. Diğer yazılım CORIKON ise, Hannover Üniveristesi program sistemi BLUH'un bir alt parçasıdır. Geometrik doğruluk analizine ek olarak görüntünün taşıdığı bilgi içeriği benzer nitelikteki uydu görüntüleriyle karşılaştırmalı olarak araştırılmış ve hangi tür detayların çıkarılabileceği üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M.Sc. Thesis ANALYSIS OF IRS-1C/1D PATH ORIENTED PANCHROMATIC MONO IMAGERY WITH RESPECT TO GEOMETRIC ACCURACY AND INFORMATION CONTENTS Hüseyin TOP AN Zonguldak Karaelmas University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Geodesy and Photogrammetry Engineering Thesis Advisor: Asst. Prof. Gürcan BÜYÜKSALİH September 2004, 77 pages The aim of this thesis is to analyse the geometry and information contents of IRS-1C/1D path oriented panchromatic mono imagery. Underlying theorical information for thi study is given with the-Ch^pter -2, Analysis of Remote Sensing Imaging Systems for Topographic Mapp»g *a®d Indian, İRS -1C/1D Satellite; Chapter 3, Important Parameters of Topographic Mapping Remotely Sensed Images in A View of Topographic Mapping and Chapter 4, Geometric Correction of Satellite Images. In the experimental phase IRS-1C/1D image has been analysed using different GCP/ICP configurations and parametric/non-parametric mathematical models. GCPs were collectedABSTRACT (continued) from 1:25000 scale topographic maps; 1:1000 and 1:5000 scale maps and GPS observations. In order to use non-parametric models, macros in MATLAB environment have been created. Satellite Orbital Modeling, one of the parametric math model is available under the PCI Geomatica OrthoEngine V 9.1.3. Other parametric model, CORIKON, is one of the sub-program of BLUH package from Hannover University. In addition to the geometric accuracy analysis, information contents of the image has been evaluated based on the other satellite which are in same resolution.